Fićа


“Fijat 600”, kod nas poznatiji kao “fića”, nije bio popularan samo u Jugoslaviji, već i širom sveta. Osim kod nas i u Italiji, proizvodio se još u Nemačkoj, Argentini, Čileu, Kolumbiji, Maleziji, Tajvanu i Španiji.

Za razliku od svih ovih zemalja koje je “fića” postavio na točkove i u kojima je u velikoj meri uticao na motorizaciju zemlje, najviše ga, po svoj prilici, vole Španci. Oni su, tačnije Nemci, odnosno VW koncern u čijem je vlasništvu Seat već 34 godine, odlučili da naprave dostojan omaž ovom modelu.

Interesantno je da to nisu bili Italijani, koji su već pomalo dosadili sa brendom “500”. Uzdigli su u nebesa autić koji je konstrukciono bio dosta jednostavniji i manje napredan od “fijata 600”. Iz nekog razloga, više im je prirastao srcu od modela “600”, možda zato što se “500” duže proizvodio.

Bez obzira što zasluge za motorizaciju posleratne Italije pripadaju “fići”, taj auto je jednostavno potpuno zaboravljen od strane Italijana. I ne samo njih, ni u Srbiji nije ništa bolja situacija.

Foto: wikipedia

Izvor: magazinauto.com

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *