GASNA TERAPIJA: Ugljen – dioksid gas na Balkanu ima jedino Bujanovačka Banja

Foto: PČINJSKI 017 – PORTAL

Bujanovačka Banja je jedina banja na Balkanu koja u terapijske svrhe koristi prirodni gas ugljen-dioksid, i to je nešto što ovu banju izdvaja u odnosu na ostale banje u Srbiji, ali i u odnosu na ostale banje u okruženju.

Ovaj prirodni faktor (ugljen – dioksid gas) prvenstveno se koristi kod lečenja dijabetesa, ali i kod reumatskih, postreumatskih ( kao npr. preloma nogu)  i posttraumatskih stanja. Ugljen – dioksid gas je čistoće oko 98% i kao takav se zahvata na samom izvoru gde izvire termomineralna voda. Putem instalacija dovodi se u terapeutski deo gde se vrši apliciranje pacijentima.

Farmakološka dejstva CO2 su višestruka, ali ono što je glavno da se kaže da je CO2 snažan vazodilatator (širi krvne sudove) i jedan od glavnih regulatora protoka krvi u tkivima. Njegovo dejstvo na najsitnije krvne sudove: metaarteriole i prekapilarne sfinktere, čija je inervacija veoma oskudna.

Na krvne sudove  gas deluje dvostruko: arterije širi, a proširene vene – skuplja. U oba slučaja ubrzava protok krvi čime se pojačava prokrvljenost određenog dela tela i otklanja bol.

Prirodni gas CO2 u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Bujanovačka Banja koristi se na tri načina:

  • Rastvoreni gas CO2 u termomineralnoj vodi (kupanjem);
  • Prirodni gas CO2 za davanje potkožnih injekcija;
  • Prirodni CO2 za kupanje u kadama;


4 thoughts on “GASNA TERAPIJA: Ugljen – dioksid gas na Balkanu ima jedino Bujanovačka Banja

  1. Ovo prirodno blago treba da čuvamo kao ženicu oka. Trebalo bi da država otvori oci i ulozi sredstva u ovu BANJU, jer u interesu Države je valjda, da ima zdravo stanovnistvo. Trebalo bi i preventivno da se koristi ovo BLAGOOOO.

  2. Gasne injekcije su najbolje prirodno sredstvo za oporavak svih pacijenata. Ne samo reumatskih i krvnih sudova, nego i za gastro probleme, za lipide u krvi i fibromialgiju. Mnogo mi je pomoglo. Sve ostalo propada: zgrada, kade, blatni deo. Hrana slaba, nedovoljno i jako nezanimljivo. Jedno jelo, nema izbora. Mnogo ambulantno h pacijenata iz okoline. Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *