Gibanica, pita kakve nigde nema



Ako se za neko jelo može reći da ga nigde, osim u Srbiji nema, onda je to gibanica – pita koja svoje srodnike ima širom regiona, ali se BAŠ ovakva može jesti samo u Srbiji. A ukus joj je u skladu sa jednom srpskom izrekom – prste da poližeš!

Sastojci:

  • 500 g kora za gibanicu
  • 300 g sira
  • 2 šoljice ulja
  • 2 jajeta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • malo soli ukoliko sir nije slan
  • bakina gibanica

Priprema:

Umutiti jaja sa malo kisele vode, zatim dodati ulje i izdrobljen sir i masu dobro izmešati, zatim dodati kiselu pavlaku. Ponovo masu izmešati. Tepsiju namazati i ređati kore.

Prvo staviti jednu koru na dno tepsije, zatim zgužvati dve kore i umočiti ih u nadev, pa ih razvući po tepsiji, ponovo staviti jednu koru, pa ponovo dve zgužvane kore i tako dok se sav materijal ne utroši, vodeći računa da jedna kora bude poslednja.

Poslednju koru premazati uljem. Gibanicu peći na umerenoj temperaturi. Služiti dok je toplo. Prijatno!.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *