U Gimnaziji “Bora Stanković” u Vranju u toku je prijava za takmičenje u besedništvu

Gimnazija “Bora Stanković” u Vranju i ove godine po jedanaesti put organizuje takmičenje u besedništvu i to u godini kada slavi jubilej 140 godina postojanja.

Naslov teme Besedništva je: Od Agore do Instagrama
Takmičenje će se održati 14. juna 2021. godine sa početkom u 19 časova u svečanoj sali Gimnazije.
Prijave slati na mejl Gimnazije: vrgimnazija@gmail.com do 14. juna 2021. godine.
Generalna proba besednika održaće se 14. juna 2021.g. u 18,00 sati.
Za sva dodatna pitanja možete se obratiti prof. Draganu Petroviću, naznačeno je na sajtu škole.

Propozicije nalažu da učenici treba da napišu govore na zadatu temu. Prezentacija besede (isključivo usmena) ne bi trebalo da traje duže od pet minuta. Ovaj uslov omogućava da učenici pokušaju da sav materijal do kojeg su došli strukturiraju na najoptimalniji način, što predstavlja jednu logičku vežbu.

Žiri ocenjuje pet retoričkih elemenata: širinu znanja, organizaciju, elokvenciju, moć pamćenja i uverljivost.

Prvi elemenat predstavlja širina znanja koju učenik poseduje, drugi elemenat je vezan za logičko strukturiranje materijala i konstituciju valjane argumentacije, u trećem delu dolazi do izražaja estetski momenat, jer znanje bez elokvencije ne može da ostvari retorički cilj – uveravanje slušaoca. Poslednja dva elementa odnose se na praktični deo. Izvođenje govora predstavlja finale retoričkih sposobnosti sa blagim naglašavanjem dramskih elemenata. Besednik je u neku ruku kao glumac na pozornici, samo što ne izgovara tuđi tekst, nego govori svoje stavove u koje je duboko uveren. Na ovom mestu on mora da prezentuje snagu i lepotu verbalnog izražavanja spojenu sa adekvatnim gestovima i mimikom, kako bi bio što ubedljiviji publici kojoj se obraća. Sve ovo zajedno treba da ostavi duboki trag u dušama slušalaca i da ih pripremi za donošenje sopstvenog suda o govornicima, jer i publika ima svoj glas kojim nagrađuje onog besednika koji im je bio najubedljiviji.

Učenike očekuju vredne nagrade za osvojeno prvo, drugo i treće mesto.

                                                       

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *