Godišnjica petooktobarskih protesta 2000.godine

Danas je tačno 21 godina od demonstracija koje su organizovane u Beogradu. Razlog je bio taj što aktuelni predsednik Slobodan Milošević nije hteo da prizna rezultate predsedničkih izbora koji su održani 24.septembra 2000.godine. On je pokušao da lažira rezultate i tako i dalje ostane na vlasti.

Koalicija sačinjena od 18 opozicionih stranaka – Demokratska opozicija Srbije (DOS) – tvrdila je da je njen kandidat Vojislav Koštunica osvojio više od 52% glasova i da je na taj način pobednik u prvom krugu izbora. Komisija je tvrdila da je procenat glasova 49 i da se treba glasati u drugom krugu.

DOS je tražio od predsednika Miloševića da prizna izborni poraz do 5.oktobra. Pošto do toga nije došlo, pristalice DOS-a iz cele Srbije su krenule nasilni puem da uđu u Skupštinu i ostale institucije. U toku večeri Vojislav Koštunica se obratio sa terase Skupštine Grada Beograda.

Demonstranti su slavili pobedu cele noći. Posledice ovih demonstracija su da je bilo dvoje mrtvih i 65 povređenih.

Sutradan je Slobodan Milošević priznao poraz, a već 7.oktobra Vojislav Koštunica je postao predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *