Greške koje pravimo kada se vratimo na posao nakon odmora

Svrha godišnjih odmora i prazničnih pauza je upravo to da odmorite i pauzirate, nadajući se da se nećete probuditi u panici kako biste proverili e-poštu na računaru i zapitali se koja je godina i da li kasnite na posao.


Iako je „isključenost“ odlična i treba da to učinite da biste se vratili sveži i odmorni na posao, ipak treba imati na umu da se nakon produženog vikenda ili odmora morate vratiti na posao i ponovo dati 100%.

To znači da pazite da ne pravite ove najčešće greške koje ljudi prave kada se vrate sa odmora:

Vraćate se bez plana

Ako se nakon određenog prekida vratite na radno mesto, možda će Vas uhvatiti panika kada krene lavina obaveza. To ne znači da ne treba da ste u toku šta se dešavalo na poslu dok ste odsutni, ali nemojte čekati da se „uključite“ ponovo u sistem. Možda to ne izgleda kao velika stvar, ali dovoljno je da pripremite ono što ćete nositi za posao sledećeg dana, pročitajte najnovije izveštaje i proverite radni plan bar dan ranije i dajte sebi dva zadatka koje ćete obaviti prvog dana nazad na posao.


Hvata vas postpraznična depresija

Vraćanje „u stvarnost“ može biti teže nego što se obično vraćate na posao u ponedeljak. Kratka pauza oko novogodišnjih i božićnih praznika je obično najteža stvar za ljude jer se ne odmaraju, već se provode na proslavama, sedeljkama i porodičnim okupljanjima. Dakle, kada se vratite na posao, osećajte se još energičnije i setite da ima nekoliko meseci do letnjeg odmora … Međutim, vi ste odrasli i znate da ne možete vratiti vreme nazad, već se stegnite i vratite u kolosek.

Pogrešne pretpostavke

Postoje dve vrste pogrešnih pretpostavki u ovoj situaciji. Prva je da ste ubeđeni da ćete se glatko vratiti „u šemu“, ali da se ne lažemo, svet nije stajao na mestu dok ste bili na odmoru (čak i ako je cela firma bila na odmoru); a druga je pretpostaviti da će se svi vratiti sa odmora sveži i stvarno odmorni. Možda ste se osvežili na plaži ili planinskom odmoru, ali to ne znači da su vaše kolege otišle na isti način kao i vi. Ne preterujte sa hvalisanjem koliko dobro ste se proveli na odmoru i ne penjite se na glavu kolegama koji o tome ne želi razgovarati.

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *