Internacionalni kup: 8.12.1991. godine

Internacionalni kup bio je meč između najbolje ekipe prvaka Evrope i prvaka Južne Amerike. On je osnovan 1960. godine pod tim imenom, reorganizovan je 1980. godine pod imenom Tojota kup. U tom formatu postojao je do 2004. godine, a od naredne, 2005. zamenilo ga je Svetsko klupsko prvenstvo u fudbalu.

Sada već davne 1991. godine odigran je meč Internacionalnog kupa između Crvene zvezde i ekipe Kolo Kolo iz Čilea.

Zvezda je bila pobednik Kupa šampiona u sezoni 1990/91.godine, a njen protivnik pobednik Kopa Libertadores.

Rezultat na kraju meča je glasio 3:0, a pogađate za koju ekipu. Naravno, pobednik je bila ekipa Crvene zvezde. Najbolji pojedinac u Zvezdinoj ekipi bio je Vladimir Jugović, koji je i zvanično proglašen za igrača utakmice (postigao dva pogotka).

Domaćin ove utakmice bio je grad Tokio u Japanu. Odigrana je 8. decembra 1991. godine pred oko 60 000 navijača.

Svi oni koji danas imaju 40 i više godina sećaju se tog meča, a za one malo mlađe ovo treba da bude „obavezna literatura“. Ovo je najveći uspeh jednog srpskog tima, i jugoslovenskog, a takođe i cele istočne Evrope.

Pet godina ranije takvu priliku je propustila rumunska ekipa Steaua, koja je u finalu izgubila od ekipe River Plejta rezultatom 1:0.

Crvena zvezda je klub sa bogatom istorijom, nadamo se da će i u budućnosti uspeti da osvoji još neki tako važan trofej i obraduje celu naciju, jer znamo koliko ljudi u Srbiji vole fudbal.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *