INTERVJU: Dr MILOŠ NIKOLIĆ, predsednik GG ,,VRANJE VRANJANCIMA“

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL

Moj lični motiv kako u životu, tako i društveno-političkom delovanju je da čovek treba od sebe da krene, da se pokrene, da ima neku ideju, inicijativu oko koje kasnije traži saradnike i pravi jedan zdrav tim za realizaciju. Mi kao deo društva ne možemo se uvek oslanjati na Državu, već moramo sami biti inovatori, pokretači promena i boljeg života.

VRANJE, 6. jun 2020. (PČINJSKI 017 – PORTAL)  Današnji sagovornik je dr Miloš Nikolić, Docent na Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo – PEP – Beograd, Menadžer centra DLS – PEP u Vranju i predsednik Grupe Građana ,,Vranje Vranjancima”.

Gospodine Nikoliću, kada je osnovana GRUPA GRAĐANA ,,VRANJE VRANJANCIMA“? Možete li nam reći nešto o njenom programu i ciljevima za koje se zalaže?

Grupa Građana ,,Vranje Vranjancima”, osnovana je krajem januara tekuće godine. Osnovni cilj i delovanje je kontinuirana borba za napredak i poboljšanje uslova života stanovništva na lokalnom nivou. Zatim implementacija tradicionalnog, personalnog i savremenog znanja i iskustva u cilju istinskog unapređenja života svih građanki i građana grada.

Foto: GG ,,Vranje Vranjancima”

Koji su vaši motivi da učestvujete  na lokalnim izborima u gradu Vranju?

Moj lični motiv kako u životu, tako i društveno-političkom delovanju je da čovek treba od sebe da krene, da se pokrene, da ima neku ideju, inicijativu oko koje kasnije traži saradnike i pravi jedan zdrav tim za realizaciju. Mi kao deo društva ne možemo se uvek oslanjati na Državu, već moramo sami biti inovatori, pokretači promena i boljeg života.

Da li imate planove, odnosno ideje za razvoj grada Vranja?

To se ogleda u sledećim deset tačaka, za razvoj našeg grada:

 • Socijalna jednakost, solidarnost za sve građane sa jednakim šansama i mogućnostima;
 • Jedan od glavnih ciljeva, da Vranje, postane Univerziteski grad, čime bi omogućili građanima Pčinjskog, Jablaničkog okruga, Kosovskog pomoravlja i stranim studentima školovanje prema savremenim i tradicionalnim mogućnostima, jer se grad nalazi na dobrom geostrateškom položaju;
 • Jačenje integracije lokalne samouprave;
 • Privredni razvoj sa akcentom na agrar – učešće poljoprivrede sa minimum 30% u budžetu grada;
 • Zalaganje za podsticaj i opstanak mladih na selu i razvoj seoskih područija;
 • Zalaganje za jačanje i razvoj lokalnih privrednih resursa, prirodnih potencijala;
 • Zalaganje za otvaranje novih radnih mesta, jačanje malih i srednjih preduzeća i gazdinstava;
 • Zalaganje za humane uslove rada, dostojne čoveka. Da se radnici ne otpuštaju od posla, a ako je to neminovno, onda lokalna samouprava da se potrudi da ponudi novi posao;
 • Obezbeđivanje zaštite starih, bolesnih, dece, omladine, kao i zalaganje da građani budu korisnici gradskog budžeta.
Foto: Pčinjski 017 – PORTAL

Kako ocenjujete rad sadašnje lokalne vlasti?

Trenutna lokalna vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom u Vranju je dosta uradila u protekle četiri godine, ali je činjenica da ima još dosta toga da se radi i razvija, kako bi i životni standard građana bio bolji i samim tim i uslovi života bili pristojni. Zato smo mi kao Grupa Građana ,,Vranje Vranjancima” i dali podršku listi SNS u gradu, jer smatramo da zajedničkim snagama možemo još bolje i dinamičnije krenuti u razvoj. Naš zajednički cilj je osvajanje dvotrećinske većine u gradu, kako bi kasnije preuzeli odgovornost za razvoj i funkcionisanje grada. Puno poverenje i podršku nam je dao Slaviša Bulatović, predsednik Gradskog odbora SNS u Vranju i narodni poslanik, sa kim sam imao nekoliko sastanaka, gde mogu slobodno reči da je političar koji stoji iza svoje reči, uliva poverenje, uvažava svoje saradnike i partnere, čovek koji brine o svom gradu, što je bio ključ naše saradnje!

Foto: Moj poslanik, Slaviša Bulatović

Koliko je bitna uloga lokalne samouprave u stvaranju boljeg ambijenta za građane grada Vranja?

Uloga lokalne samouprave je jedna od najznačajnijih, jer kroz svoje aktivnosti i realizaciju projekata može pospešiti opstanak mladih u gradu, dati im mogućnost da rade i od svog rada žive pristojno, da se stara o penzionerima na način na koji dolikuje, jer su oni naši graditelji, koje trebamo uvažavati i poštovati.

Šta bi poručili građanima grada Vranja, vezano za lokalne izbore 21. juna?

Poruka je jasna, za moderan i savremen grad, u kome želimo da svi lepo i pristojno živimo, izađimo 21. juna i podržimo listu „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU“. Budućnost je u našim rukama, prilika je sada i to će biti izbor za naredne četiri godine. Tako da pametno, odmereno, za ljude koji su pokazali odlučnost u najtežim trenucima za našu zemlju, a to je Aleksandar Vučić!

Kakvo je Vaše mišljenje o odborničkim kandidatima iz koalicije „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU“, kojoj ste pružili podršku?

-Na listi su zaista osobe koje su se dokazale u svojim profesijama ili u svom rodnom gradu. Lista je sastavljena tako da pokriva sve oblasti i pokazuje da SNS ima kapaciteta za punu odgovornost i samostalno vođenje grada nakon 21. juna, na čelu sa predsednikom SNS u Vranju, Slavišom Bulatovićem.

U kom smislu je saradnja lokalne i republičke vlasti, kao što bio slučaj u prethodnom periodu, značajna za građane grada Vranja?

Veoma je bitna saradnja lokalne vlasti sa republičkom, komunikacija i ta ,,nit” koja povezuje lokal sa izvršnom vlašću je ključ uspeha na nivou lokalne zajednice. Uzajamna podrška, timski rad sa povratnim informacijama i implementacija dogovorenog je ključ uspeha lokalne i republičke vlasti.

Šta biste rekli za kraj našeg intervjua?

Ono što bih dodao je da treba iskoristiti naše prirodne potencijale i staviti akcenat na:

 • Lokalnom dostupnom prirodnom raspoloživom bogatstvu, kao okosnici razvoja privrede grada i Pčinjskog okruga;
 • Građenje osnove za operativne strategije u cilju bržeg razvoja, uz promociju postojećih, bogatih ali do sada veoma malo ekonomskih valorizovanih i iskorišćenih potencijala;
 • Prirodne potencijale Pčinjskog okruga-Vranjske Banje, Bujanovačke Banje, Trgovišta i Bosilegrada;
 • Stvaranje održive konkuretnosti Pčinjskog okruga;
 • Mala i srednja preduzeća, i razvoj klastera kao osnove ubrzanog ekonomskog i privrednog razvoja grada i čitavog okruga;
 • Otvaranje privrede regiona prema tržišta u okviru ,,šireg“ regiona Jugozapadnog Balkana i EU.

Potpuna valorizacija ekonomskih prirodnih resursa, sa akcentom na kompleks termomineralnih voda Pčinjskog okruga, prvenstveno Vranjske Banje, može se obezbediti kroz javno privatno partnerstvo.

Foto: Lična arhiva

Biografija

Dr Miloš Nikolić je osnovne akademske studije završio na Univerzitetu Union ,,Nikola Tesla”, iz oblasti Poslovnog menadžmenta i ekonomije, 2014. godine, kasnije i iz obasti Pravo 2020., takođe Master akademske studije iz oblasti Menadžmenta, ekonomije i biznisa, 2015.,  završio na Univerzitetu Union ,,Nikola Tesla” u Beogradu.

Doktorske studije upisao je 2015. na Univerzitetu ,,Megatrend“ u Beogradu, 2019. uspešno završio iz oblasti Menadžmenta, ekonomije i biznisa i stekao zvanje DOKTOR NAUKA. Poseduje više od 50 naučno-istraživačkih radova objavljenih u kategorizaciji časopisa Ministarstva prosvete, međunarodnih i domaćih naučnih konferencija, više od 20 sertifikata o prezentovanju radova iz oblasti ekonomije, marketinga, liderstva, poslovnog menadžmenta, inovacija i informaconih sistema. Učesnik je nekoliko domaćih i međunarodnih projekata iz oblasti ekonomije i menadžmenta. Radio je u kabinetu gradonačelnika grada Vranja, zatim na Visokoj školi primenjenih stukovnih studija u Vranju, kao asistent i bio član Saveta škole, zatim na Visokoškolskoj ustanovi ,,PEP“ kao asistent, a sada kao docent, profesor i menadžer studija na daljinu DLS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *