Intervju: Mile Kostić objavio desetu knjigu – prvu zbirku pesama “Tajna okačene sofre”

Foto: Pčinjski Portal 017/Anđela Dukadinović

Mile Kostić, književnik iz Dubnice, objavio je svoju desetu knjigu, ali prvu zbirku pesama “Tajna okačene sofre”.

Mile Kostić Dubnica, rođen je 15. aprila 1951. godine, na praznik Cveti. Osnovnu školu je završio u Dubnici, a stolarski zanat u Vranju. Radio je kao majstor u Gimnaziji “Bora Stanković” u Vranju. Piše pesme u duhu narodne lirike. Bio je član KUD “Sevdah” više od 40 godina. U Sevdahu je bio pevač i po svom umilnom glasu je jako poseban i autentičan. Piše pesme i kompozicije za vokalno izvođenje. Njegova pesma Udala se naša Stana osvojila je prvo mesto na festivalu Mlava peva 1996. godine. Pesma Dubničanka objavljena je u monografiji Dubnica i Dubničani, Slobodana Simonovića (2000). Godine 2004. objavio je prvu knjigu – dramu u dijaloškom obliku Neću tatka da obukam. Njegove drame su izvođene na sceni, a korišćene su i za pisanje seminarskih u diplomskih radova studenata srpskog jezika i književnosti beogradskog i niškog univerziteta. 2006. objavljuje dijalošku priču Pamet noge vodi, 2009. kraći roman Mesečeva nevesta, 2011. poslovice i izreke Svaka grbina tovar ne nosi, 2013. roman Ulična dresura, 2014. poslovice i izreke Sreća u plitkom džepu, knjigu priča 2016. Tapija u bunaru, 2017. knjigu misli i izreka Dodir stvarnosti za koju osvaja zlatnu medalju i priznanje za najčitaniju knjigu mudrih misli u biblioteci “Vuk Karadžić” u Ljubljani, 2019. poslovice i izreke iz vranjskog kraja Stupni vu na stupku. I sada, 2020. prvu knjigu poezije Tajna okačene sofre. Član je brojnih Udruženja i društava književnika, kao i počasni član Estradnih umetnika i izvođača Srbije u Beogradu. Porodično živi u Dubnici.Napisali ste do sada deset knjiga, šta Vam je bila inspiracija za ovako dugogodišnji i uspešan rad?

Od malena sam pisao pesme za pevače. Dugo sam kao član Sevdaha, kao pevač, još sa 16, 17 godina počeo da se učim kulturi i umetnosti. Monolog Mitketa na predstavama me je opčinio, sanjao sam da pišem takve reči.. po uzoru na Boru Stankovića. Počeo sam tako spontano 2002. godine da pišem, najpre ručno pisanu dijalošku dramu “Neću tatka da obrukam” , odneo kod Momčila Zlatanovića bez ikakvih ambicija i nadanja. On je imao posla i rekao mi – ostavi mi ti ovo, pa ćemo videti.. Nije uspeo da ne pogleda i već posle tri dana mi je javio da tražim izdavača i dizajnera korica – za prvu knjigu. Na prvoj promociji sam bio van sebe od iznenađenja koliko se ljudi pojavilo. Deo iz knjige čitao je Srba Aritonović, koji radi u muzej kući Bore Stankovića. Od tada je sve krenulo.

O čemu pišete u pesmama “Tajni okačene sofre”?

Ova zbirka pesama sastoji se iz četiri tematske celine. Najveći broj pesama posvećujem ljubavi prema ženi u celini Sa tajnama svojim, u drugoj celini Od svetinje se ne otima pišem o veri, tradiciji, potomcima, folkloru i nasleđu. U trećoj Svi smo mi isti pišem o prirodi, a u četvrtoj Takoj će si bidne – pesme na dijalektu.

Ko je izdavač nove knjige?

Izdavač moje knjige je SKOR iz Novog Sada.

Da li pripremate nova dela?

Pripremam. Neka dela su već na lektorisanju, nadam se da će ih biti još.

Dela koja pišem su nastala iz duše, sa emocijom, što su mi čitaoci naročito naglašavali. Moje emocije kroz misli i reči dopiru do svakoga, to mi je naročito važno. – rekao je Mile za naš portal.

Zbirka pesama “Tajna okačene sofre” ovekovečuje Mileta Kostića kao čoveka je čija ljubav snažna, ne samo prema ženi nego i prema svim ljudima, u pesmama prikazana na njemu svojstven, pevljiv i neposredan način. Zbog svih kvaliteta srdačno preporučujem ovu knjigu za čitanje. – prof. srpkog jezika i književnosti Ana Mitić Stošić

Autor: Anđela Dukadinović/Pčinjski Portal 017

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *