Intervju: Prof. dr Boško Stamenković autor romana „Odroni duše“ – treće dopunjeno izdanje

Foto: Pčinjski 017-Portal

(Pčinjski Portal 017 | 12.01.2021.) Prof. dr Boško Stamenković rođen je 5. januara 1956. godine u Zlatokopu kod Vranja. Od detinjstva se bavio sportom, što ga je opredililo da nakon završene gimnazije, 1975. godine upiše Fakultet fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, na kom je i diplomirao 1979. godine. Nakon završetka studija radi kao profesor fizičkog vaspitanja u srednjoj školi „Braća Ribar“ u Vranju. 1984. godine završava postdiplomske studije. Zaposlio se na Fakultetu za fizičku kulturu Univerziteta u Prištini 1993. godine. Naučni stepen doktora nauka stekao je 1998. godine, kada je izabran i za docenta na istom fakultetu. Profesor je na Visokoj školi za vaspitače strukovnih studija u Bujanovcu od 2003. godine.

Autor je stručnih i naučnih radova i knjiga: Psihosomatski status fudbalera, Narodni univerzitet „Moša Pijade“, Vranje – (1986); Put u dug život, „Nova Jugoslavija“, Vranje – (1988), Put do lepote, „Nova Jugoslavija“, Vranje (1990); Zlatokop – tragovi vremena, „Zapisi“ – Društvo za očuvanje kulturno – istorijskih vrednosti Srba, Bujanovac (2015). Odroni duše – tri izdanja, romansirana biografija – lirski roman, „Udruženje književnika Vranje“, (2019-2020).

Profesore, kada ste počeli prvi put da pišete i koja Vam je bila inspiracija?

Još na redovnim studijama Fakulteta za fizičku kulturu 1975-1979. godine moje misli su lutale daleko na jug i bile ispunjene sećanjima iz detinjstva. Često sam mislio o svom kraju, o svom selu. Zbog velike čežnje za zavičajem, u meni je došla ideja kako da što bolje opišem svoje rodno mesto – Zlatokop. To započinjem najpre pesmom, 1978. godine „Tamo je zavičaj“. Dakle, još u vreme studentskih dana odskočila je varnica, razbuktala potrebu da učinim jedan omaž rodnom selu i njegovoj lepoti. Tako je nastalo delo „Odroni duše“.

Koja je tema Vašeg dela „Odroni duše“?

U romanu „Odroni duše“ iznosim doživljaje iz detinjstva, sećanje o zavičaju, rasvetljavajući sve važne događaje iz mog detinjstva i događaje koji su određivali život i sudbinu mojih Zlatokopčana. Stalno mi je bila na umu istina koju je izrekao naš veliki pisac, nobelovac Ivo Andrić: „Svako je dužan da svom zavičaju da onoliko koliko može i koliko zna.“ Ja sam rođen u Zlatokopu i kao svedok mnogih događaja u selu, odlučujem se da se kroz pisanu reč odužim svom zavičaju.

Da li planirate četvrto izdanje romana?

Planiram. Uskoro će biti i četvrto izdanje romana „Odroni duše“.

Ko je izdavač Vašeg dela?

Izdavač je Udruženje književnika Vranje, koje loša dela ne objavljuje. Dobro delo je samo ogledalo duše. Ljubav je po katkad neuzvraćena, a dobro delo zato vraća ljubav čitaocu.

Da li imate nešto da poručite našim čitaocima?

Posebna želja mi je da knjiga „Odroni duše“ doživi što veći broj izdanja, ali verujem u to. Deci u osnovnim školama može koristiti kako da nauče opisivanje prirode i sela, odnosno može im biti primer da što šire i jasnije opisuju prirodu i selo.

Hvala Vam na saradnji, želimo Vam ispunjenje želja i puno uspeha!

Zlatokop

Treće izdanje „Odroni duše“ izazvalo je brojne pozitivne komentare i recenzije kod čitalaca, a evo i nekih od komentara:

Neopterećen bogatstvom i slavom, autor koristeći snagu svog karaktera i čeličnu volju, doseže vanvremenske vrednosti kao što su sreća, ljubav, moralnost. On gazi po tankoj žici između sadašnjeg trenutka koji od nas iziskuje akciju i obećani višak vremena kada ćemo moći da se prepustimo plovidbi u prošlost na jedrima uspomena. – kaže Dusan Tasić, dipl. soc. radnik iz Bujanovca o delu prod. dr Boška Stamenkovića

Lirski roman „Odroni duše“ Boška Stamenkovića je nektar piščevih sećanja na provedeno detinjstvo i mladalaštvo u selu Zlatokop, kraj Vranja; svojevrsni omaž voljenom zavičaju, trajni spomenik pretočen u reči. Svojom sudbinom, načinom življenja i stečenim autoritetom, autor svedoči istinitost, uverljivost i proživljenost samog dela… – Aleksandra S. Đorđević

Vaše reči se osećaju svim čulima. Danas sam mojim učenicima objašnjavala o izražajnom recitovanju, za koja važe neka pravila:
Kada pesmu čitam – vidim je!
Kada je slušam-čujem je.
Tako je i sa vašim pisanjem.
Goca Zlatković, učiteljica, Bujanovac

Delo „Odroni duše“ prof. dr Boška Stamenkovića iz Zlatokopa kod Vranja, razumem kao delove nečega koje večito traje. Dubina osećanja izražena lepotom pisane reči, razumljivim stilom za svakog čitaoca.
Mnogo toga se može razumeti i „izmedju redova“. Bravo profesore i hvala što ste podarili čitaocima jedno ovakvo delo.
Sa dubokim poštovanjem, advokat Dragan Veličković, Bujanovac.

ОДРОНИ ДУШЕ од Бошко Стаменковиќ е прекрасно дело кое треба да го прочитаат сите деца како школска лектира…Катерина од Скопје, 12год…

Samo su neki od komentara i recenzija divnog dela prof. dr Boška Stamenkovića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *