Izbegavajte ova pića, ona su štetna za srce

Ako imate problema sa srčanim oboljenjima, važno je da se svakodnevno pridržavate uputstava lekara koji upozoravaju na moguće rizike. Osim lekova i svakodnevnih aktivnosti, važnu ulogu igra i naša ishrana.

Dr Debora Li navodi poseban rizik od nekoliko različitih vrsta napitaka koji mogu da naškode zdravlju vašeg srca, pa je najbolje da ih izbegavate. Osim toga, ljudi koji konzumiraju ova pića mogu imati i druge zdravstvene probleme.

– Energetska pića, voćni sokovi, gazirana pića i aromatizovana mleka su pića sa visokim sadržajem šećera. U pregledu i metaanalizi iz 2016. godine, konzumacija pića sa visokim sadržajem šećera povećala je rizik od moždanog udara za 13 odsto i srčanog udara za 22 odsto – objasnila je Debora Li, prenosi Kliks.

To se posebno odnosi na konzumaciju energetskih napitaka, jer pored šećera često sadrže i visok nivo kofeina i sastojke koji još nisu dobro istraženi na tržištu.

Zatim, alkohol ne samo da povećava krvni pritisak, već je i veoma štetan za srčani mišić. Konzumiranjem alkoholnih pića u velikim količinama možete štetiti drugim organima, a svakodnevno ispijanje alkohola može dovesti i do gojaznosti.

Dr Li preporučuje da ove napitke zamenite vodom, čajem ili sokom od povrća, a ne morate da izbegavate ni kafu čija je preporučena doza do dve šoljice dnevno.

On napominje da telo mora da ostane hidrirano, jer dehidracija izaziva mali volumen krvi, što povećava mogućnost krvnog ugruška.

Izvor: cafe.ba / SRPSKAINFO.COM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *