Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

Danas se održavaju izbori za nacionalne savete 23 nacionalne manjine – 19 na neposrednim i četiri na elektorskim izborima.

Članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima biraju pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine.

Četiri nacionalne manjine biraju članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, i to: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska.

Reč je o značajnom društvenom događaju ne samo za nacionalne manjine u Republici Srbiji, jer su nacionalni saveti najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema zakonu, poverena, javna ovlašćenja da učestvuju u odlučivanju ili da samostalno odlučuju o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima“.

Svesni značaja ove činjenice i privrženi načelima vladavine prava, ključne državne institucije i ustanove na čelu sa Republičkom izbornom komisijom učinili su sve korake koji su neophodni da izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održe u najvišim demokratskim standardima.

Na taj način, Republika Srbija je ponovo potvrdila da je država posvećena ostvarivanju manjinskih prava i prosperitetu nacionalnih manjina.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održavaju se na 949 biračkih mesta širom Republike Srbije od 7 do 20 časova, a na izborima će glasati približno pola miliona pripadnika nacionalnih manjina sa pravom glasa upisanih u Posebni birački spisak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *