Jedinstveni birački spisak biće zaključan u ponoć


Danas je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije podsetilo sve građane koji imaju pravo da glasaju na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 2. jun ove godine da se, u skladu sa zakonskom procedurom, 17. maja tačno u ponoć zaključuje Jedinstveni birački spisak.

Ujedno, ovaj datum je i krajnji rok do kada izmene u biračkom spisku, predviđene nedavno usvojenim Zakonom o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, moraju da budu izvršene.

U skladu sa usvojenim zakonskim rešenjem, građani koji su u poslednjih 11 meseci, počev od 3. jula 2023. godine, menjali prebivalište, neće moći da glasaju na novoj adresi.

Ministarstvo je uputilo instrukciju jedinicama lokalne samouprave da se izvrše sve potrebne izmene u delu biračkog spiska koji se odnosi na teritoriju jedinice lokalne samouprave, kako bi se uspešno završile date obaveze na vreme, navedeno je na sajtu Vlade RS.

Zaposleni u Ministarstvu i referenti na lokalu rade maksimalno posvećeno kako bi se ispoštovali svi zahtevi i rokovi.

U periodu od 18. maja do 29. maja ove godine u ponoć, građani mogu da upute zahtev za upis ili promenu podataka koji se odnose na evidenciju birača i to elektronskim putem na nacionalnom portalu eUprava, koristeći uslugu „Zahtev za upis/promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku” ili popunjavajući obrazac u njihovom matičnom gradu, odnosno opštini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *