JEDNOSTAVAN TRIK: Kako svaki put odabrati savršenu lubenicu?


Jedan od razloga zbog kojih volimo leto je ukusno sezonsko voće, a lubenica je svakako jedna od najpopularnijih letnih namirnica.

Lubenica je osvežavajuća, lagana, i zapravo izvrstan način za hidrataciju tokom letnjih vrućina. Međutim, odabrati savršenu lubenicu nije uvek jednostavno, a nema gore stvari od onog blagog, nimalo slatkog ukusa lubenice koja, čini se, ipak nije bila dovoljno zrela. No budite bez brige – sledeći put kad se nađete u trgovini pratite sledećih nekoliko koraka i bez problema odaberite savršenu lubenicu!

Procena

Prvi i najbitniji korak je procena lubenice. Pogledajte postoje li kakva udubljenja, ogrebotine, kvrge ili masnice na površini – želite lubenicu koja će imati savršenu kožu. Takođe, obratite pažnju da je oblik lubenice simetričan jer nepravilni oblici i kvrge uglavnom signaliziraju da lubenica nije celo vreme dobivala jednake količine vode i sunčevog svetla.

Izgled i boja

Boja kore veoma je važna. Zrela lubenica trebala bi biti tamno zelene boje i izgledati pomalo dosadno. Ako je kora lubenice sjajna u tom slučaju verojatno još uvek nije dovoljno zrela.

Potražite stabljiku

Slatka i zrela lubenica koju tražite ne bi smela imati vidljiv ostatak stabljike na svojoj površini – umesto toga trebali bi videti malenu rupicu koja signalizira da je lubenica sama otpala sa stabljike. Ako ipak ugledate stabljiku, lubenica je verojatno ubrana pre vremena.

Pokucajte po kori

Nežno pokucajte po kori lubenice i poslušajte kakav zvuk je nastao. Zrela lubenica trebala bi proizvesti puni, duboki i pomalo šuplji zvuk. Takođe, ovo je izvrsna prilika i da proverite površinu lubenice. Ako je površina tvrda i čvrsta, pronašli ste lubenicu koju tražite.

Podignite lubenicu

Nezavisno od toga radi li se velikoj ili maloj lubenici, ako je zrela trebala bi biti pomalo teška za svoju veličinu. Ovo pokazuje da je prepuna vodom, a to znači da je zrela i sočna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *