Još nekoliko dana do isteka roka za zamenu švajcarskih franaka

Foto: Tanjug

Nakon što je Nacionalna banka Švajcarske 28. aprila 2021. objavila da će 30. aprila 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, Narodna banka Srbije donela je odluku da omogući građanima dodatni vremenski period da kod poslovnih banaka u Srbiji izvrše zamenu predmetnih novčanica.

U skladu s tim, kako se navodi na sajtu Narodne banke Srbije, sve poslovne banke su pozvane da do 31. maja 2021. omoguće građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka. Pri tom će Narodna banka Srbije zaključno sa 31. majem 2021. godine bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme serije za novčanice devete serije švajcarskog franka, kao i da će primati novčanice osme serije radi zamene za devize u istoj valuti ili opticajnu efektivu u drugoj valuti.

O efikasnosti sprovođenja ovog procesa govori i podatak da je do sada s bankama obavljena zamena novčanica osme serije švajcarskog franka u iznosu od preko 100 miliona švajcarskog franka (tačnije 108,8 miliona švajcarskog franka), od čega se na zamenu za novčanice devete serije odnosi oko 40% , dok se oko 60% odnosi na zamenu novčanica osme serije za devize u istoj valuti.

Narodna banka Srbije preporučuje građanima da novčanice osme serije švajcarskog franka, ukoliko nisu do sada, zamene odmah i da ne čekaju krajnji rok, zbog toga što je bankama potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju Narodnoj banci Srbije, usled čega one mogu prestati sa zamenom novca građanima i pre 31. maja 2021. godine. Nakon ovog datuma građani će moći da vrše zamenu vanopticajnih novčanica švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje i dalje budu želele da obavljaju ove poslove, zatim na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i slanjem novčanica putem pošte na adresu Nacionalne banke Švajcarske.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *