Južni kuvar: Turska kafa



Turska kafa (Recept)

Donedavno je turska kafa bila jedina kafa koja se mogla naći u ovim krajevima, a danas kada u ponudi imamo širok dijapazon drugih kafa, ona je ostala najpopularnija. Pije se u svim zemljama regiona, ali u zavisnosti od toga kako ćete je nazvati, može izazvati burne reakcije i uvesti vas u časove lokalne istorije.

U Grčkoj se naziva grčka kafa, a u zemljama bivše Jugoslavije počeli su je nazivati jednostavno – domaća kafa. Ispijanje kafe s prijateljima je vrsta svetinje i dok se ne popije, ne započinju se nikave druge aktivnosti. Ritual je nekada uključivao i samo mlevenje kafe u ručnom mesinganom mlinu koji je posedovala svaka kuća. Budući da se turska kafa ne filtrira, na dnu šoljice ostaje gorki talog koji se ne pije. Turska kafa zato može poslužiti i za proricanje budućnosti.

Ovaj sujeverni običaj kod žena ranije se smatrao veoma važnim, ali danas služi uglavnom za smeh i zabavu.

Turska kafa – Sastojci:

l šoljica vode od 50cl

1 puna kašičica najsitnije mlevene kafe

šećer (po želji)

Turska kafa – Priprema:

Staviti vodu da proključa, najbolje u džezvi, skloniti sa vatre, dodati kafu i po želji šećera pa promešati. Potom džezvu vratiti ponovo na vatru i skloniti kada pena počne da se podiže. Služiti s ratlukom.

Izvor i foto: bujanovac.com

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *