Južni kuvar: Baklava sa makom



Baklava sa makom (Recept)

Baklava sa makom – Sastojci:

  • 500 g kore za baklavu
  • 200 ml kisele vode

Fil:

  • 5 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 ml ulja
  • 300 g samlevenog maka
  • 10 g praška za pecivo
  • 200 ml kisele pavlake
  • Sirup/šerbet:
  • 700 g šećera
  • 500 ml vode
  • pola limuna

Baklava sa makom – Priprema:

1. Umutiti žumanca sa šećerom pa dodati ulje, kiselu pavlaku i prašak za pecivo. Posebno umutiti belanca pa dodati mak i sjediniti obe mase.

2. Ređati kore u podmazani pleh. Svaku koru poprskati kiselom vodom i uljem pa filovati svaku treću koru sa dve kašike fila. Poslednje 3-4 kore ne filovati. Iseći baklavu na kocke veličine 5 cm pa je peći u rerni na 200°S oko pola sata.

3. dok se baklava peče, napraviti sirup od šećera u kom se skuva limun isečen na kolutove. Pečenu baklavu preliti sirupom pa vratiti pleh u vruću rernu da ga dobro upije.

Izvor i foto: bujanovac.com

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *