Južni kuvar: Bela jagnjeća čorba



Bela jagnjeća čorba (Recept)

Bela jagnjeća čorba – Sastojci:

  • jagnjeća glava i 150 g jagnjećih iznutrica (džigerica, srce, bubrezi…)
  • 3 kašike brašna
  • 100 g pirinča
  • 1 jaje
  • 50 ml mleka
  • 1 kašičica peršuna
  • 2 kašičice sveže ili suve nane
  • 3 kašike ulja
  • so
  • crni biber

Za 8 osoba

Bela jagnjeća čorba – Priprema:

1. Oprati i skuvati glavu i iznutrice u 1,5 litra vode na tihoj vatri sat i po. Ostaviti da se ohladi pola sata. Izvaditi meso, ocediti vodu i ostaviti je za dalju upotrebu.

Iseći iznutrice na komadiće od 2 cm i vrlo sitno iseckati meso sa glave, jezik i mozak. Vratiti meso u lonac sa proceđenom vodom, dodati pirinač, l litar vode i so po želji pa kuvati narednih 20 minuta.

2. Zagrejati ulje i propržiti brašno dok ne dobije svetlobraon boju. Dodati čorbi i kuvati još 10 minuta. Dok se ona kuva, sitno iseckati peršun i nanu. Skloniti čorbu sa vatre i ostaviti da se ohladi pet minuta. Umutiti jaje sa mlekom pa dodati čorbi uz stalno mešanje. Dodati peršun, nanu i crni biber. Služiti sa kiselim mlekom ili limunovim sokom.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *