Južni kuvar: BurekBurek (Recept)

Burek je najpopularnija pita kako među lokalnim stanovništvom, tako i među strancima, a razlikuje se od ostalih pita jedino po načinu kako se razvijaju kore i filuju. Кore se prave tako što se testo vrti iznad glave. Možete smatrati sebe pravim Balkancem tek onda kada pojedete burek u tri ujutru vraćajući se sa žurke ili iz noćnog provoda.

Burek – Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 30 g soli
  • 0,5 l mlake vode
  • 125 ml svinjske/ biljne masti
  • 125 ml ulja

Fil:

500 g sira/300 g uprženogmešanog mlevenog mesa sa glavicom crnog luka/500g kiselog kupusa uprženog sa alevom paprikom/400 g uprženog praziluka

Za 4 do 6 osoba

Burek – Priprema:

1. Umesiti testo srednje tvrdoće od brašna, soli i vode, mesiti ga 15 minuta pa ostaviti još 15 minuta da odstoji. Podeliti testo na četiri jufke i još malo umesiti.

2. Pomešati mast i ulje na sobnoj temperaturi i uvaljati jufke, pa ih ostaviti pokrivene da fermentišu još sat vremena.

3. namašćenu jufku/koru prvo malo razvući dlanovima na masnoj podlozi pa je uzeti s kraja i baciti u vazduh (kao na fotografiji). Rastanjenu koru, veću od pola metra, saviti s krajeva u kvadrat kao kovertu veličine oko 30 cm i odložiti. Razviti drugu jufku pa prvu staviti na sredinu druge, nafilovati s pola fila i krajeve preklopiti kao koverat. Ponoviti postupak sa trećom i četvrtom korom, s tim što u četvrtu ne ide fil.

Staviti u namašćenu tepsiju i peći 30 minuta na 235°S dok dobro ne porumeni. Posle pečenja okrenuti burek naopačke i služiti isečene četvrtine sa jogurtom.

Napomena: Testo za burek, ruke i radna površina moraju uvek biti masni. Za bacanje kora potrebno je malo veštine jer bi one trebalo da budu jako tanke. Da biste naučili da pravite burek potrebno je pet godina. Umesto toga, možete probati da napravite burek sa oklagijom.

Izvor i foto: bujanovac.com

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *