Južni kuvar: Ćevapi – pljeskavica



Ćevapi – pljeskavica (Recept)

Ćevapi – pljeskavica – Sastojci:

  • 800 g goveđeg čekrka
  • 200 g svinjskog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 150 ml ulja ili goveđeg loja
  • 5 g soli
  • biber

Za 5 do 6 osoba

Ćevapi – pljeskavica – Priprema:

1. Meso iseći na krupne komade pa staviti u frižider 24-48 sati. Кrupno samleti meso u mašini za mlevenje mesa. Vratiti meso u frižider da odstoji još 24-48 sati. Zatim sitno samleti meso u mašini, pa dodati ulje ili loj, sitno iseckani crni luk, mlevenu papriku, biber i so, i sve dobro izmešati rukama.

Boja mesa mora da bude svetlo crvena.

2. Praviti loptice veličine kao pola jajeta koje treba pljeskati nekoliko puta (pljeskavica). Ukoliko želite da napravite ćevape, napraviti valjke duge oko 5 cm. Кoristiti ulje da se smesa ne bi previše lepila za ruke. 3. Raspaliti Ćumur od drvenog uglja, staviti ćevape/pljeskavice na roštilj, pa ih na roštilju peći sa obe strane. Pečene ćevape/pljeskavice staviti na posudu i služiti sa sitno iseckanim crnim lukom i tucanom ljutom paprikom.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *