Južni kuvar: Đuveč sa vranjskom taranom – jufkama



Đuveč sa vranjskom taranom – jufkama (Recept)

Đuveč sa vranjskom taranom – jufkama – Sastojci:

  • 500 g vranjske tarane/jufki (recept na strani 186)
  • 1 vet,a glavica luka
  • 1 šargarepa
  • 1 šolja soka od paradajza
  • ulje
  • so
  • 500 g piletine, po želji

Za 6 osoba

Đuveč sa vranjskom taranom – jufkama – Priprema:

1. Ispržiti sitno seckani luk na ulju pa kad porumeni, dodati sitno seckanu šargarepu, sok od paradajza i po želji komade mesa. Zaliti vodom da prekrije meso i kuvati dok meso ne omekša.

2. Dodati vranjsku taranu/jufke, kuvati na tihoj vatri nekoliko minuta pa celu smesu prebaciti u zemljani sud i zape1ii u rerni pola sata na 200°s, dok vrh ne postane hrskav.

Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.

Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.

Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.

S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.

Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *