Džem od šipaka (Recept)
Džem od šipaka – Sastojci:
- 5 kg šipaka
- 1,5 kg šećera
Džem od šipaka – Priprema:
1. Birati što krupnije plodove šipka, odseći im vrhove i ostaviti ih u posudi nekoliko dana da omekšaju.
2. Oprati šipak, naliti ga vodom i kuvati dok ne omekša. Кad omekša, propasirati šipak 2-3 puta kroz gustu cediljku ili gazu. Tečnost mora biti bez semenki i dlačica.
3. U veću, pliću šerpu sipati tečnost, dodati šećep i mešajući, kuvati do željene gustine. Dok kuvate šipak, stavite tanjir u frižider. Da biste proverili da li je džem gotov, nekoliko kapi izvadite na ohlađeni tanjir. Ako je gotov, džem će se zalepiti za tanjir, a ako nije, on će kliziti.
Na ovaj način može se proveriti da li je gotov bilo koji džem. Na svaki litar tečnosti koristiti 300 g šećepa. Vruć džem sipati u tople i sterilisane tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi. Čuvati na hladnom mestu. Posle otvaranja, džem čuvati u frižideru.
Izvor i foto: bujanovac.com