Južni kuvar: Džem od šipaka



Džem od šipaka (Recept)

Džem od šipaka – Sastojci:

  • 5 kg šipaka
  • 1,5 kg šećera

Džem od šipaka – Priprema:

1. Birati što krupnije plodove šipka, odseći im vrhove i ostaviti ih u posudi nekoliko dana da omekšaju.

2. Oprati šipak, naliti ga vodom i kuvati dok ne omekša. Кad omekša, propasirati šipak 2-3 puta kroz gustu cediljku ili gazu. Tečnost mora biti bez semenki i dlačica.

3. U veću, pliću šerpu sipati tečnost, dodati šećep i mešajući, kuvati do željene gustine. Dok kuvate šipak, stavite tanjir u frižider. Da biste proverili da li je džem gotov, nekoliko kapi izvadite na ohlađeni tanjir. Ako je gotov, džem će se zalepiti za tanjir, a ako nije, on će kliziti.

Na ovaj način može se proveriti da li je gotov bilo koji džem. Na svaki litar tečnosti koristiti 300 g šećepa. Vruć džem sipati u tople i sterilisane tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi. Čuvati na hladnom mestu. Posle otvaranja, džem čuvati u frižideru.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *