Južni kuvar: Gibanica



Gibanica (Recept)

Postoji nekoliko načina kako da je napravite, ili mešenjem kora na starinski turski način, ili razvlačenjem 15 tankih kora, ili uvrtanjem jedne ogromne kore uz pomoć čaršava, koji najviše podseća na bosanski burek. Mi smo danas izabrali najuobičajeniji način kako da je napravite kod kuće – uz pomoć, kupljenih kora.

Gibanica – Sastojci:

  • 500 g kore za pitu
  • 500 g belog tvrdog sira
  • 3 jajeta
  • 300 ml ulja
  • 200 ml kisele vode

Za 4 do 6 osoba

Gibanica – Priprema:

1. Napraviti fil od umućenih jaja i usitnjenog sira. Po želji dosoliti.

2. U podmazani pleh ređati kore. Svaku koru poprskati sa malo ulja i kisele vode. Na svaku treću koru staviti ravnomerno raspoređene dve kašike fila. Poslednju koru poprskati sa malo ulja. Ako želite uvijenu gibanicu, možete na svaku koru staviti fil vertikalno pa je uviti u dugu, filovanu tubu. Peći na 220°S oko 20 minuta pa na 150°S još 15 minuta.

3. Gibanica je ukusna ako se servira vruća, ali može da se jede i hladna. Budite maštoviti jer gibanicu možete filovati i drugim, vama omiljenim, filovima, kao na primer, zeljanik.

Izvor i foto: bujanovac.com

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *