Hleb (Recept)
U današnje vreme postaje ponovo moderno da se pravi hleb kod kuće, a testo se pravi od različitih vrsta brašna i dodaje se zdravo zrnevlje.
Hleb – Sastojci:
- 500 g brašna
- pola kocke kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- mlaka voda
Za 3 do 4 osobe
Hleb – Priprema:
1. Staviti kvasac sa malo šećera u čašu tople vode i ostaviti pola sata. Zamesiti testo dodajući ovu smesu u brašno i so. Dobro ga umesiti, ni meko ni tvrdo, pa ga ostaviti da odstoji oko pola sata kako bi naraslo.
2. Hleb razmesiti, napraviti veknu, ili 2-3 manje vekne, staviti je/ih u podmazani pleh i izbosti viljuškom. Ostaviti da naraste još 20 minuta.
Peći na 200°S najviše 20-25 minuta.
Izvor i foto: bujanovac.com