Kačamak (Recept)
Кačamak je popularan doručak na celom Balkanu. Pripremamo ga sa nefermentisanim kukuruznim brašnom i zbog toga se kuva jako dugo. Što ga duže kuvate i što više sira dodate, bolji će ukus imati.
Kačamak – Sastojci:
- 1,5 l vode
- 500 g kukuruznog brašna (žutog ili belog)
- 200 ml ulja
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 filija/300 g belog sira
- so
Za 4 osobe
Kačamak – Priprema:
1. U veliku šerpu staviti vodu, so i ulje pa kuvati dok ne proključa. Potom polako dodavati brašno tako da se ne stvore grudvice. Кuvati na tihoj vatri uz stalno mešanje i dolivanje vode oko sat vremena. Dodati izmrvljeni sir pa ga ukuvati još pola sata uz neprekidno mešanje.
2. Skloniti šerpu sa vatre i sipati kačamak u posudu za služenje. Zagrejati malo ulja dovoljnog da se prelije kačamak, dodati alevu papriku i pržiti 10 sekundi pa time preliti kačamak. Ukrasiti komadićima sira i služiti uz kiselo mleko. Za one koji jedu meso možete dodati i sušeno meso.
Izvor i foto: bujanovac.com