Južni kuvar: Kačamak



Kačamak (Recept)

Кačamak je popularan doručak na celom Balkanu. Pripremamo ga sa nefermentisanim kukuruznim brašnom i zbog toga se kuva jako dugo. Što ga duže kuvate i što više sira dodate, bolji će ukus imati.

Kačamak – Sastojci:

  • 1,5 l vode
  • 500 g kukuruznog brašna (žutog ili belog)
  • 200 ml ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 filija/300 g belog sira
  • so

Za 4 osobe

Kačamak – Priprema:

1. U veliku šerpu staviti vodu, so i ulje pa kuvati dok ne proključa. Potom polako dodavati brašno tako da se ne stvore grudvice. Кuvati na tihoj vatri uz stalno mešanje i dolivanje vode oko sat vremena. Dodati izmrvljeni sir pa ga ukuvati još pola sata uz neprekidno mešanje.

2. Skloniti šerpu sa vatre i sipati kačamak u posudu za služenje. Zagrejati malo ulja dovoljnog da se prelije kačamak, dodati alevu papriku i pržiti 10 sekundi pa time preliti kačamak. Ukrasiti komadićima sira i služiti uz kiselo mleko. Za one koji jedu meso možete dodati i sušeno meso.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *