Južni kuvar: Mafiši



Mafiši (Recept)

Gordanina baka je uobičajavala da pravi mafiše svaki put kad bi se u komšiluku rodila beba. Običaj je nalagao da se pošalje tanjir mafiša, flaša crnog vina i buket cveća novopečenoj mami kao dobrodošlica za novorođenu bebu u kraju.

Mafiši – Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 3 jajeta
  • 4 kašike mleka
  • svinjska mast/biljna mast/puter
  • so
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer
  • ulje

Mafiši – Priprema:

1. Zamesiti testo od brašna, soli, žumanaca i mleka. Testo mesiti 10 minuta pa ostaviti da odstoji 15 minuta. Podeliti ga na 10 jufki i svaku razviti do veličine malog tanjira. Premazati umućenom mašću ili puterom pa ređati jednu preko druge i ostaviti da odstoji 15 minuta. Testo razviti debljom oklagijom na koru debljine 5 mm i seći na kvadrate veličine do 8 cm x 8 cm.

2. Belanca posebno umutiti u čvrst šam pa stavljati po kašiku šama na sredinu svakog kvadrata i preklopiti tako što se spoje sva četiri kraja kvadrata na sredini, iznad šama. Pržiti mafiše na vrelom ulju.

3. Pržene mafiše ređati na salvetu pa ih posuti mešavinom šećera u prahu i vanilinog šećera.

Izvor i foto: bujanovac.com

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *