Mafiši (Recept)
Gordanina baka je uobičajavala da pravi mafiše svaki put kad bi se u komšiluku rodila beba. Običaj je nalagao da se pošalje tanjir mafiša, flaša crnog vina i buket cveća novopečenoj mami kao dobrodošlica za novorođenu bebu u kraju.
Mafiši – Sastojci:
- 500 g brašna
- 3 jajeta
- 4 kašike mleka
- svinjska mast/biljna mast/puter
- so
- šećer u prahu
- vanilin šećer
- ulje
Mafiši – Priprema:
1. Zamesiti testo od brašna, soli, žumanaca i mleka. Testo mesiti 10 minuta pa ostaviti da odstoji 15 minuta. Podeliti ga na 10 jufki i svaku razviti do veličine malog tanjira. Premazati umućenom mašću ili puterom pa ređati jednu preko druge i ostaviti da odstoji 15 minuta. Testo razviti debljom oklagijom na koru debljine 5 mm i seći na kvadrate veličine do 8 cm x 8 cm.
2. Belanca posebno umutiti u čvrst šam pa stavljati po kašiku šama na sredinu svakog kvadrata i preklopiti tako što se spoje sva četiri kraja kvadrata na sredini, iznad šama. Pržiti mafiše na vrelom ulju.
3. Pržene mafiše ređati na salvetu pa ih posuti mešavinom šećera u prahu i vanilinog šećera.
Izvor i foto: bujanovac.com