Južni kuvar: Mekice (mekike)



 Mekice (mekike) (Recept)

Gordanina baka je pravila mekice od ostataka testa za hleb. Ona bi jednostavno ispljeskala rukama parče testa i napravila od njega tanke pljeskavice pa ih onda pržila na ulju. Bila je to odlična užina za Gordanu i njene rođake, bakine unučiće. U južnoj Srbiji i Makedoniji ljudi ih nazivaju mekice, a u ostalim delovima zapadnog Balkana poznatije su kao mekike.

Mekice (mekike) – Sastojci:

  • 400 g brašna
  • četvrtina kocke kvasca ili pola kesice suvog kvasca
  • 1 jaje
  • 1 kašičica rakije
  • šećer
  • so
  • ulje

Za 4 do 6 osoba

Mekice (mekike) – Priprema:

1. Staviti kvasac, malo šećera i kašičicu brašna u čašu mlake vode i ostaviti da naraste 20 minuta. Tu smesu dodati u brašno, zajedno sa solju, rakijom i jajetom pa zamesiti meko testo. Ostaviti da odstoji pola sata.

2. Vaditi komadidβe testa, razvući ih u pljeskavice i peći na vrelom ulju dok ne porumene. Služiti sa sirom, medom ili džemom.

Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.

Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.

Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.

S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.

Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *