Južni kuvar: Pita – zeljanik (zeljanče)



Pita – zeljanik (zeljanče) (Recept)

Zeljnika ili jednostavno pita jeste pita sa različitim filovima: od kiselog kupusa, praziluka, sa zeljem, sa spanaćem, sa koprivom, sa jajima i sirom itd. Postoji više načina kako da napravite kore a u ovom receptu naći ćete stari turski način

Pita – zeljanik (zeljanče) – Sastojci:

  • 400 g kiselog kupusa
  • 350 g brašna
  • 2,5 g suvog kvasca
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike svinjske masti/biljne masti
  • so
  • aleva paprika

Za 4 do 6 osoba

Pita – zeljanik (zeljanče) – Priprema:

1. Upržiti na ulju isečen kupus pa dodati so i alevu papriku po želji.

2. Umesiti meko testo od brašna, kvasca i mlake vode. Podeliti ga u četiri jufke i svaku još mesiti dok se ne izgube mehurići. Premazati ih rastopljenom mašću/biljnom mašću, preklopiti po dve jufke i ostaviti pokrivene da stoje pola sata na stolu.

3. Razvući oklagijom tanko dve spojene jufke do jednog metra u prečniku, premazati razvijenu koru mašću/biljnom mašću, pa je zaseći od kraja prema sredini na osam delova, ali tako da ostane nedirnuta sredina u prečniku od oko 20 cm. Preklapati svaku osminu preko sredine, premazujući ih između istopljenom mašću, osim poslednje. Poslednju preklopiti i posuti malo brašnom pa lagano razvući do veličine pleha pa sve staviti u podmazan pleh.

4. Nadenuti fil od kiselog kupusa pa prekriti drugom korom, nakon što je odrađena na isti način kao i prva. Peći 20 minuta u pećnici zagrejanoj do 220°S pa smanjiti na 180°S i peći dok ne porumeni. Služiti sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.

Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.

Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.

S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.

Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *