Južni kuvar: Posna čorba od kiselog kupusa



Posna čorba od kiselog kupusa (Recept)

Ovo je stari recept Gordanine prabake sa sela koja je pripremala ovu vegansku čorbu za svoju krsnu slavu, svetog Nikolu, za vreme pravoslavnog Božićnjeg posta.

Posna čorba od kiselog kupusa – Sastojci:

500 g kiselog kupusa (recept na strani 42)

  • 1 šargarepa
  • 1 vet,i praziluk
  • 1 šoljica pirinča
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike aleve paprike
  • 1 kašičica wetepa
  • ulje
  • SO
  • crni mleveni biber
  • 1 ili 2 kašičice sirćeta (po želji)

Za 4 osobe

Posna čorba od kiselog kupusa – Priprema:

1. Sitno iseckati praziluk pa ga propržiti na ulju. Potom sitno iseckati i kupus i dodati ga praziluku, propržiti nekoliko minuta pa naliti 1,5 litra vode.

Ostaviti da se kuva na tihoj vatri dva sata. Dodati sitno seckanu šargarepu i pirinač, doliti vode po potrebi pa ostaviti da se krčka dok se sve dobro ne skuva.

2. Popržiti brađno na ulju, pa kad porumeni dodati alevu papriku i time zapržiti čorbu i staviti da vri još 10 minuta. Posoliti i pobiberiti, a po želji dodati i malo sirćeta.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *