Južni kuvar: Propeć



Propeć (Recept)

Propeć – Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • prstohvat suvog kvasca
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike masti/ biljna mast
  • 4 jajeta
  • 300 g belog sira

Za 4 do 6 osoba

Propeć – Priprema:

1. Pomešati kvasac, šećep, so i vrlo malo brašna u čaši mlake vode i ostaviti da naraste 20 minuta pa ubaciti u brašno i zamesiti srednje tvrdo testo.

2. Podeliti testo/jufku na 15 malih jufki. Svaku jufku umesiti pa razviti oklagijom na 10-15 cm širine.

3. U šerpici rastopiti 3-4 minuta mešavinu masti i ulja. Masnoćom premazati svaku koru i slagati jednu na drugu (sem poslednje).

4. Uzeti pleh širine 35 cm i podmazati ga. Oklagijom tanko razviti testo do širine 65 cm i staviti koru na centralni deo pleha. Podmazati deo kore u plehu. Umutiti fil od sira i jaja, sipati u sredinu i ravnomerno rasporediti po celom plehu. Prekriti viškom kore, prema centru tako da središnji deo ostane nepokriven.

5. Peći oko 45 minuta ili dok ne porumeni. Služiti sa jogurtom.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *