Južni kuvar: Recelj – džem od bundeve i grodžđa



Recelj – džem od bundeve i grodžđa (Recept)

Ovo je tradicionalni recept za fantastičan džem koji smo dobile od prijateljice iz Pirota (jugoistočna Srbija). Ljudi su ga pravili u periodu berbe grožđa, krajem septembra i početkom oktobra. Danas u supermarketima grožđe možete naći u bilo koje doba godine, a džem napraviti kad god poželite.

Recelj – džem od bundeve i grodžđa – Sastojci:

  • 2 l šire (3 kg grožđa)
  • 1 kg bundeve

Recelj – džem od bundeve i grodžđa – Priprema:

1. Iscediti grožđe i ostaviti sok nekoliko sati da odstoji. Širu ili sok kuvati dva sata dok se ne zgusne i počne da se lepi.

2. Bundevu iseći na kockice od 1 cm i dodati u kuvani sok. Кrčkati još sat vremena. Sipati vreli džem u sterilisane tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *