Južni kuvar: Šampita



Šampita (Recept)

Šampita je vrlo poznat dezert sličan manč-melou, koji vodi poreklo sa Balkana. Ovo je originalni recept Gordaninog dede Dušana, poslastičara, koji je star najmanje 80 godina.

Šampita – Sastojci:

  • 6 jaja
  • 450 g šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 150 ml vode

Šampita – Priprema:

1. Umutiti šest žumanaca sa šest kašika šećera i dodati šest kašika brašna. Sipati smesu u pleh i peći na 200°S oko 10-12 minuta pa izvaditi iz rerne i ostaviti da se kora ohladi.

2. Skuvati Gust sirup od 300 g šećera i jedne čaše vode. Dok se sirup još krčka, umutiti u čvrst šam šest belanaca sa šest kašika šećera.Uumućeni šam postepeno dodavati vreli sirup uz neprestano mešanje varjačom.

3. Кoru filovati pripremljenim šamom i posuti mešavinom kakaoa i šećera u prahu.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *