Šampita (Recept)
Šampita je vrlo poznat dezert sličan manč-melou, koji vodi poreklo sa Balkana. Ovo je originalni recept Gordaninog dede Dušana, poslastičara, koji je star najmanje 80 godina.
Šampita – Sastojci:
- 6 jaja
- 450 g šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašika šećera u prahu
- 150 ml vode
Šampita – Priprema:
1. Umutiti šest žumanaca sa šest kašika šećera i dodati šest kašika brašna. Sipati smesu u pleh i peći na 200°S oko 10-12 minuta pa izvaditi iz rerne i ostaviti da se kora ohladi.
2. Skuvati Gust sirup od 300 g šećera i jedne čaše vode. Dok se sirup još krčka, umutiti u čvrst šam šest belanaca sa šest kašika šećera.Uumućeni šam postepeno dodavati vreli sirup uz neprestano mešanje varjačom.
3. Кoru filovati pripremljenim šamom i posuti mešavinom kakaoa i šećera u prahu.
Izvor i foto: bujanovac.com