Južni kuvar: Samsa



Samsa (Recept)

Ovo je nadaleko čuven vranjski delikates, prazna pita prelivena jogurtom i belim lukom.

Samsa – Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 4 kašike svinjske masti/ulje
  • 1 kašičica soli
  • 500 ml jorurta ili kiselog mleka
  • 3 čena belog luka

Za 4 do 6 osoba

Samsa – Priprema:

1. Umesiti meko testo od brašna, kvasca i mlake vode. Podeliti ga u četiri jufke, premazati rastopljenom mašću pa preklopiti po dve i ostaviti pokrivene da stoje pola sata.

2. Razvući na stolu dve spojene jufke u tanku koru do jednog metra u prečniku, premazati mašću, pa je zaseći od kraja prema sredini na osam delova, ali tako da ostane nedirnuta sredina u prečniku od oko 20 cm. Preklapati svaku osminu kore preko sredine, premazujući ih između mašću, osim poslednje.

3. Кada su svi delovi preklopljeni, takva kora se razvuče do veličine pleha (33-35 cm) pa se onda seku trake širine do 10 cm. Svaku traku premazati mašću, preklopiti uzdužno i ređati u podmazanom plehu. Isti postupak ponoviti i sa drugom korom od preostale dve jufke, sve dok se ne napuni pleh.

4. Samsu iseći na kvadrate pa peći 20-25 minuta u pećnici zagrejanoj do 220°S. Кad je samsa pečena, preliti je jogurtom / umućenim kiselim mlekom u koji je prethodno dodat istucan beli luk i ostaviti pola sata da pita upije ovu smesu.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *