Južni kuvar: Škembe čorba



Škembe čorba (Recept)

Teleće škembe je vrlo popularno jelo među starijim ljudima u širem regionu Balkana i možemo ga smatrati delikatesom ovog područja. Vrlo retko ćete naići na osobu koja ga još uvek priprema kod kuće zato što ne miriše baš najlepše a i kuva se jako dugo.

Uglavnom se u restoranima može naći tri vrste jela od škembeta: škembe čorba, pohovani škembiĆi i teleĆa glava u škembetu.

Škembe čorba – Sastojci:

  • 500 g škembeta
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 kašika cema od šljiva
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike aleve paprike
  • ulje
  • so
  • sirlbe ili limunov sok
  • soda bikarbona

Škembe čorba – Priprema:

1. Očistiti škembe, oprati i ostaviti da prenoći u vodi u koju ste dodali malo sirćeta ili sode bikarbone.

2. kuvati škembe dok ne omekša, menjajući mu vodu što češće možete (poželjno 10 puta). Izvaditi škembe iz vode i iseći ga na sitne komadiće.

3. Propržiti na ulju sitno iseckani crni luk i šaragarepu, dodati škembe i naliti sa 2 litra vode. Posoliti i dodati džem od šljiva. Sve zajedno kuvati na umerenoj temperaturi najmanje dva sata dok se škembe dobro ne skuva. Dodavati vodu po potrebi.

4. Zapržiti uljem, brašnom i alevom paprikom pa ostaviti da se ukrčka još 15 minuta. Služiti sa limunovim sokom ili sirćetom i hlebom.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *