Škembe čorba (Recept)
Teleće škembe je vrlo popularno jelo među starijim ljudima u širem regionu Balkana i možemo ga smatrati delikatesom ovog područja. Vrlo retko ćete naići na osobu koja ga još uvek priprema kod kuće zato što ne miriše baš najlepše a i kuva se jako dugo.
Uglavnom se u restoranima može naći tri vrste jela od škembeta: škembe čorba, pohovani škembiĆi i teleĆa glava u škembetu.
Škembe čorba – Sastojci:
- 500 g škembeta
- 2 glavice crnog luka
- 1 kašika cema od šljiva
- 1 šargarepa
- 2 kašike brašna
- 2 kašike aleve paprike
- ulje
- so
- sirlbe ili limunov sok
- soda bikarbona
Škembe čorba – Priprema:
1. Očistiti škembe, oprati i ostaviti da prenoći u vodi u koju ste dodali malo sirćeta ili sode bikarbone.
2. kuvati škembe dok ne omekša, menjajući mu vodu što češće možete (poželjno 10 puta). Izvaditi škembe iz vode i iseći ga na sitne komadiće.
3. Propržiti na ulju sitno iseckani crni luk i šaragarepu, dodati škembe i naliti sa 2 litra vode. Posoliti i dodati džem od šljiva. Sve zajedno kuvati na umerenoj temperaturi najmanje dva sata dok se škembe dobro ne skuva. Dodavati vodu po potrebi.
4. Zapržiti uljem, brašnom i alevom paprikom pa ostaviti da se ukrčka još 15 minuta. Služiti sa limunovim sokom ili sirćetom i hlebom.
Izvor i foto: bujanovac.com