Južni kuvar: Slavski kolač



Slavski kolač, priprema (Recept)

Grci i Bugari obeležavaju imendane kao porodična slavlja na kojima se okupljaju porodica, familija i prijatelji, a Srbi imaju krsnu slavu – posle Božića, najvažniji porodični praznik. Centralno mesto na meniju svake slave, ali i na slavskoj trpezi, zauzima slavski kolač.

Slavski kolač – Sastojci:

  • 700 g brašna
  • pola kocke kvasca
  • malo soli
  • mlaka voda
  • 1 jaje

Slavski kolač – Priprema:

1. Staviti kvasac sa malo šećera u čašu tople vode i ostaviti pola sata. Zamesiti testo dodajući ovu smesu u brašno i so. Dobro ga umesiti, pa ga ostaviti da odstoji oko pola sata da naraste. Od testa napraviti osam delova, od kojih je jedan četiri puta veći od ostalih sedam, pa umesiti u loptice. Tri loptice se umese i razuvku u trake od kojih se isplete pletenica. Pletenicu staviti u podmazanu okruglu šerpu tako da ona oiviči dno.

2. Uzeti najveću loptu pa je umesiti do veličine lopte koja može da prekrije slobodni deo dna šerpe i položiti je u nju. Ostale četiri loptice umesiti i staviti sa četiri strane velike središnje lopte pa ih sve premazati umućenim žumancetom.

3. Od presnog testa, umešenog od jedne kafene šolje brašna i vrlo malo vode, treba zamesiti meko testo. Razmesiti testo i razvući koru pa utisnuti krsnik za ukrašavanje. Svih pet lopti ukrasiti sa po jednim ukrasom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 20-25 minuta, isključiti rernu i ostaviti kolač još 10 minuta. Pečen kolač izvaditi iz šerpe i položiti na ukrašen poslužavnik ili veliki stakleni tanjir.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *