Srpska musaka, priprema (Recept)
Ovo je među strancima jedno od najpopularnijih jela koje se priprema kod kuće i oni ga vrlo često spremaju. Varijacije ove musake mogu se lako pronalći i udrugim balkanskim zemljama, ali i u Ukrajini, Azerbejdžanu i na Bliskom istoku.
Srpska musaka – Sastojci:
- 600 g mlevenog svinjskog i telećeg mesa
- 1 kg krompira
- 2 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 4 jajeta
- 150 ml mleka
- 1 kašičica aleve paprike
- uzbe
- so
- biber
Za 4 do 6 osoba
Srpska musaka – Priprema:
1. Ispržiti na ulju sitno iseckani luk i izrendanu šargarepu pa kad porumene, dodati meso i začine. Pržiti na umerenoj temperaturi dok se meso ne uprži.
2. Кrompir oljuštiti i iseći na kolutove debljine 1 cm. Poređati u dublji pleh da prekriju dno, pa staviti preko njih sloj mesa. Naizmenično ređati krompir i meso s tim što poslednji sloj mora da bude krompir. Jelo bi trebalo da ima najmanje dva sloja mesa. Preliti šoljom vode i staviti da se peče 45 minuta na 200°S.
3. Umutiti jaja sa mlekom pa preliti preko musake, vratiti u rernu i zapeći još 15 minuta. Služiti sa kiselim mlekom i hlebom.
Izvor i foto: bujanovac.com