Južni kuvar: Srpska musaka



Srpska musaka, priprema (Recept)

Ovo je među strancima jedno od najpopularnijih jela koje se priprema kod kuće i oni ga vrlo često spremaju. Varijacije ove musake mogu se lako pronalći i udrugim balkanskim zemljama, ali i u Ukrajini, Azerbejdžanu i na Bliskom istoku.

Srpska musaka – Sastojci:

  • 600 g mlevenog svinjskog i telećeg mesa
  • 1 kg krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 4 jajeta
  • 150 ml mleka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • uzbe
  • so
  • biber

Za 4 do 6 osoba

Srpska musaka – Priprema:

1. Ispržiti na ulju sitno iseckani luk i izrendanu šargarepu pa kad porumene, dodati meso i začine. Pržiti na umerenoj temperaturi dok se meso ne uprži.

2. Кrompir oljuštiti i iseći na kolutove debljine 1 cm. Poređati u dublji pleh da prekriju dno, pa staviti preko njih sloj mesa. Naizmenično ređati krompir i meso s tim što poslednji sloj mora da bude krompir. Jelo bi trebalo da ima najmanje dva sloja mesa. Preliti šoljom vode i staviti da se peče 45 minuta na 200°S.

3. Umutiti jaja sa mlekom pa preliti preko musake, vratiti u rernu i zapeći još 15 minuta. Služiti sa kiselim mlekom i hlebom.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *