Južni kuvar: Teleća glava u škembetu



Teleća glava u škembetu (Recept)

Teleća glava u škembetu – Sastojci:

  • teleća glava
  • 1 celo škembe
  • 5 glavica crnog luka
  • 4-5 krompira
  • 3-4 šargarepe
  • 4-5 paradajza ili 700 ml soka od paradajza
  • 4 paprike
  • 4 cele ljute papričice
  • 1 kašičica šećera
  • ulje
  • 3 kašičice soli
  • biber
  • 4 lovorova lista
  • aleva paprika
  • 1 čaša belog vina
  • 20 ml sirćeta ili 3 kašike sode bikarbone

Za 15 osoba

Teleća glava u škembetu – Priprema:

1. Škembe pripremiti tri sata pre kuvanja. Dobro ga oprati ispod tekuće vode i ostaviti da stoji u vodi par sati sa sirćetom ili sodom bikarbonom.

2. Glavu oprati i obariti, zatim je izvaditi, a vodu baciti. U očišćeno škembe staviti glavu pa zašiti kanapom i staviti u veliku šerpu ili pekač. U šerpu dodati 3 cele glavice crnog luka, sitno isečeno povrće, vino, šećer, so, ostale začine i čašu vode. Hermetički zatvoriti drugom šerpom istog prečnika i oblepiti testom ili zatvoriti aluminijumskom folijom. Peći u rerni na 120°S oko 6-7 sati.

3. Šerpu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi 15 minuta pa pažljivo otvoriti zbog pare. Energičnim pokretom odstraniti velike kosti, a zatim i ostale kosti s glave, očistiti opnu s jezika pa ga naseckati sitno kao i svo ostalo meso, mozak i škembe.

4. Ispržiti na ulju u velikoj šerpi dve sitno iseckane glavice crnog luka pa kad postane zlatnožut, ubaciti usitnjeno i očišćeno meso i povrće i dobro promešati. Vratiti ovu smesu u rernu i sve zajedno zapeći još sat vremena. Služiti sa pivom.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *