Južni kuvar: Voćni sok



Voćni sok (Recept)

Svaka majka je u prošlosti tokom zimske sezone za svoju decu pravila voćne sirupe što je bila zamena za sveže voće. Srbija je jedan od najvećih svetskih proizvođača malina, kupina i šljiva.

Voćni sok – Sastojci:

  • 5 kg svežeg voća (jagoda/kajsije/ breskve/kruške/ maline/borovnice/ ribizle/kupine/ višnje)
  • 2,4 kg šećera
  • 3 litra vode
  • 15 g limuntusa (jedna i po kesica)

Voćni sok – Priprema:

1. Oprati voće i, ukoliko ih ima, očistiti ga od koštica. Dodati vodu i limuntus pa staviti da se kuva. Кad voda provri, kuvati još 10 minuta na umerenoj temperaturi, mešajući. Ispasirati mešavinu, dodati šećer, promešati i kuvati narednih 10-15 minuta.

2. Sipati vruć sirup u vruće i sterilisane flaše, zatvoriti ih i ostaviti pokrivene ćebetom da se hlade. Promešati 10 cl sirupa sa 150 cl vode pre serviranja. Proporcija je uglavnom 1:10 ili više. Jednom otvorenu flašu čuvati u frižideru. Ako ga čuvate na hladnom i suvom mestu, ovaj sirup može trajati i do godinu dana.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *