Voćni sok (Recept)
Svaka majka je u prošlosti tokom zimske sezone za svoju decu pravila voćne sirupe što je bila zamena za sveže voće. Srbija je jedan od najvećih svetskih proizvođača malina, kupina i šljiva.
Voćni sok – Sastojci:
- 5 kg svežeg voća (jagoda/kajsije/ breskve/kruške/ maline/borovnice/ ribizle/kupine/ višnje)
- 2,4 kg šećera
- 3 litra vode
- 15 g limuntusa (jedna i po kesica)
Voćni sok – Priprema:
1. Oprati voće i, ukoliko ih ima, očistiti ga od koštica. Dodati vodu i limuntus pa staviti da se kuva. Кad voda provri, kuvati još 10 minuta na umerenoj temperaturi, mešajući. Ispasirati mešavinu, dodati šećer, promešati i kuvati narednih 10-15 minuta.
2. Sipati vruć sirup u vruće i sterilisane flaše, zatvoriti ih i ostaviti pokrivene ćebetom da se hlade. Promešati 10 cl sirupa sa 150 cl vode pre serviranja. Proporcija je uglavnom 1:10 ili više. Jednom otvorenu flašu čuvati u frižideru. Ako ga čuvate na hladnom i suvom mestu, ovaj sirup može trajati i do godinu dana.
Izvor i foto: bujanovac.com