Kada je pravo vreme da zatrudnite

zena-u-drugom-stanju
Pexels.com

Ukoliko ste odlučili da zasnujete porodicu ili možda proširite postojeću, najbolje je da se pre začeća pripremite za zdravu trudnoću. To će vam omogućiti da trudnoća, kada se dogodi, savršeno funkcioniše od samog početka. Međutim, često se dogodi da se trudnoća desi neplanirano, pa onda nemate vremena za pripremu. Svakako, tada treba samo da se opustite i da uživate u novom životnom poglavlju.

Poželjno je da obavite ginekološki pregled i da posetite svog internistu, kako bi vam odradili detaljan pregled i otkrili eventualne zdravstvene probleme. Lekar će vam reći koje lekove ne bi trebali da uzimate u periodu pre začeća, ali i kada zatrudnite. Pitaće vas o vašim životnim navikama, i uputiće vas na neke dodatne preglede, ukoliko za tim ima potrebe. Poseta stomatologu je jednako važna kao i poseta ginekologu, jer trudnoća može da pogorša probleme sa zubima ako ih imate.

Plodni dani i kako ih izračunati

Period plodnih dana je najbolji ako planirate da zatrudnite, jer su to dani u mesecu kada je šansa da zatrudnite najveća. Taj period traje oko 5 – 6 dana. Plodni dani traju uglavnom 3 – 4 dana pre ovulacije, pa sve do dana nakon ovulacije. Jajna ćelija kada se oslobodi, živi svega 12 – 24 sata, a nekada i manje. Spermatozoid, u reproduktivnom traktu žene može da preživi do 5 dana. U ovom periodu, možete da zatrudnite bilo kog dana, mada se smatra da su najveće šanse za začeće dva dana pre ovulacije i na dan same ovulacije. Ovulacija je proces u toku kojeg se jajna ćelija oslobađa iz jajnika, i spremna je za oplodnju. To se događa samo jednom u mesec dana, i traje oko 24 sata. Ako tada dođe do oplodnje, telo počinje da se priprema za trudnoću.

Menstrualni ciklus se razlikuje od žene do žene, pa se i sami plodni dani ne mogu kod svih žena isto računati. Uglavnom se računaju par dana pre očekivane ovulacije, ali uključuju i dan ovulacije i dan nakon ovulacije. Smatra se da je najplodniji dan u ciklusu sam dan ovulacije. Ovulacija se dešava 14-og dana ciklusa. Mogućnosti za začeće su manje, ali opet ostvarive 5 dana pre ovulacije, kao i tri dana nakon ovulacije. Smatra se da su tada šanse za začeće minimalne. Ostali dani se smatraju neplodnim danima, mada to uvek treba uzeti sa rezervom, jer je svaki organizam drugačiji. Prema istraživanjima, najveće šanse da zatrudnite imate jedan dan pre ovulacije, i na sam dan ovulacije, jer tada su šanse preko 30%.

Hiperovulacija – faktori koji utiču na ovu pojavu

Kod nekih žena, ovulacija se može desiti dva ili tri puta u toku meseca. Tada se plodnost povećava, i šanse za začeće su veće. Ova pojava se naziva hiperovulacija, i nastaje zbog velikog uticaja hormona. Faktori koji utiču na ovu pojavu mogu biti različiti, a među njima veliku ulogu igraju godine trudnice. Smatra se da će starija trudnica ovulirati više puta, ali to opet ne mora da bude kvalitetna jajna ćelija, jer sa godinama kvalitet jajne ćelije slabi. Takođe, na ovu pojavu može uticati genetika, jer je određuje više gena. Možda u porodici postoji ili je postojala ova pojava, koju možete naslediti. Ukoliko ste koristili neka kontraceptivna sredstva, nakon prekida upotrebe može doći do povećanog stvaranja folikulostimulirajućeg hormona, koji je odgovoran za hiperovulaciju.

Hormon trudnoće ili beta HCG

Hormon trudnoće ili beta HCG stvara tkivo trofoblasta, koje pomaže u usađivanju oplođene jajne čelije u zid materice. Ćelije trofoblasta kasnije postaju deo placente. Povišene vrednosti beta HCG ukazuju na trudnoću ali se mogu javiti i kod nekih patoloških stanja, pa treba biti oprezan. Praćenje vrednosti ovog hormona ukazuje na mogući pobačaj ili na patološku trudnoću. Takođe, može se koristiti i kao tumor marker, jer kod nekih vrsta karcinoma vrednosti ovog hormona mogu biti povišene.

Da bi se otkrilo prisustvo ovog hormona koriste se testovi iz uzoraka krvi i urina. Smatra se da je test iz uzorka krvi pouzdaniji, jer otkriva i niske vrednosti ovog hormona. Za potvrdu trudnoće, ovaj test se može uraditi i 10 dana nakon začeća. Ove vrednosti u trećoj nedelji trudnoće iznose 5 – 50 jedinica, dok je njihov raspon od 25 – 40 nedelje, od 3600 – 117.000. Abnormalne vrednosti beta HCG mogu ukazivati na blizanačku trudnoću, ukoliko su povišene. A ako su niže od normalnih mogu ukazivati na mogući pobačaj, smrt fetusa ili vanmateričnu trudnoću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *