Kada započeti sa dijetom da bismo smršali do leta?

Ako planirate da smršate do leta, obično se na proleće postavlja ključno pitanje: koji je pravi trenutak da započnemo dijetu kako bismo imali dovoljno vremena da nas jun i jul ne dočekaju nespremne?

dijeta
Unsplash.com

Pre svega, važno je napomenuti da dijeta ne bi trebalo da bude nešto što se radi samo zbog leta ili drugih prilika kada ćete biti u kupaćem kostimu ili letnjoj odeći. Dijeta bi trebalo da bude stil života, nešto što se radi kako bi se održala zdrava telesna težina i unapredilo zdravlje uopšte.

Kako je moguće smršati brzo na zdrav način? Stručnjaci znaju odgovor na to pitanje, pa zato već danas pročitajte savete iz ovog teksta i bez mnogo muke dovedite liniju do savršenstva.

Očuvanje zdravlja je prioritet

Prvo što treba uzeti u obzir kada planirate da započnete dijetu je vaš trenutni zdravstveni status. Ako imate neko zdravstveno stanje u kojem ishrana ima značaj ili ako uzimate lekove koji utiču na metabolizam, preporučuje se da se posavetujete sa lekarom pre nego što započnete bilo kakvu dijetu. To će vam pomoći da razumete kako vaše telo funkcioniše i koji su najbolji načini za gubljenje težine, a da pritom ne ugrozite svoje zdravlje.

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je vaš trenutni nivo aktivnosti i način ishrane. Ako ste već navikli na redovno treniranje i zdravu ishranu, možda nećete morati da promenite mnogo toga u svom životnom stilu. Međutim, ako svakodnevno sedite, radite kancelarijski posao ili jedete hranu koja je bogata mastima i šećerima, ipak će vam biti potrebno da napravite veće promene kako biste dostigli svoj cilj gubitka težine.

Jedna od najvažnijih stvari koju treba imati na umu je da cilj ne bi trebalo da bude izgubiti što više kilograma u što kraćem vremenu. Umesto toga, fokusirajte se na postizanje zdravijeg i održivijeg životnog stila koji će vam pomoći da negujete i održavate svoju težinu na dugoročnoj osnovi. To znači da treba da izbegavate ekstremne dijete koje su ograničavajuće i neodržive, već da se fokusirate na ishranu koja obuhvata različite vrste hrane.

Ključ je u malim promenama

Znamo da zvuči lakše nego što je to u praksi. Uostalom, da je mršavljenje jednostavan put, ne bi postojao toliki broj stručnjaka koji se još uvek aktivno bave pronalaženjem najboljih načina za gubljenje kilograma. Ipak, najvažniji aspekt je stvaranje dugoročnog i zdravog plana. Ispratite nekoliko jednostavnih, ali ključnih strategija za postizanje pravilnog mršavljenja do leta:

Razvijte realistične ciljeve. 

devojka-plaža-šešir
Unsplash.com

Nije važno koliko kilograma imate višak, važno je da postavite realistične ciljeve. Nemojte se fokusirati na to da izgubite veliku količinu težine u kratkom periodu, već razmislite o dugoročnom procesu koji će vam omogućiti da to što postignete održite na duge staze. Stručnjaci preporučuju da mršavite postepeno, oko 0,5 do 1 kg nedeljno, što znači da bi cilj za period od tri meseca bio izgubiti oko 5 do 10 kg.

Nije svejedno šta jedete. 

Hrana igra ključnu ulogu u procesu mršavljenja. Važno je da se usredsredite na uravnoteženu ishranu koja sadrži različite vrste nutrijenata. Ovo se može postići tako što ćete konzumirati namirnice koje su bogate vlaknima, proteinima, zdravim mastima i kompleksnim ugljenim hidratima. Uključite što više voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti u svoju ishranu. Takođe, izbegavajte hranu koja je bogata lošim mastima, šećerom i solju. Zaboravite na suhomesnato, sosove, aditive i pojačivače ukusa. Čista ishrana je ono što se preporučuje.

Pratite kalorije. 

Jedan od koraka u ovoj misiji je praćenje unosa kalorija. Možete koristiti aplikacije u koje ćete unositi sve što ste pojeli za obrok ili jednostavno zapisati šta ste jeli u toku dana. To će vam pomoći da budete svesni koliko kalorija unosite i da se fokusirate na zdravije izbore hrane. Tačnije, da se osvestite koliko skrivenih kalorija unesete kroz različite obroke.

Razmrdajte se. 

Pored ishrane, fizička aktivnost je glavni pokretač gubitka težine. Pokušajte da budete fizički aktivni najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji. To može biti bilo šta, počevši od bržeg hodanja, trčanja, vožnje bicikla, plivanja, plesa ili vežbanja u teretani. Važno je da odaberete aktivnost koja vam prija, u kojoj uživate i koju možete redovno da praktikujete. Takođe, nakon nekog vremena kada kilogrami krenu nadole, uključite treninge snage bar dva puta nedeljno, jer će vam to pomoći da izgradite mišiće i ubrzate metabolizam.

Pijte dovoljno vode. 

Voda ima jednu od najvažnijih funkcija, jer pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita, podržava metabolizam i smanjuje apetit. Pored toga, značajna je kod izbacivanja toksina iz tela i čini vas manje sklonim zadržavanju vode i oticanju. Pijte najmanje 8 čaša vode ili limuna sa vodom dnevno, ali možete i više ako se bavite fizičkom aktivnošću ili ako je toplije vreme.

Brzo mršavljenje nije opcija!

Važno je napomenuti da brz gubitak kilograma nije uvek najbolja opcija, jer može dovesti do brojnih problema sa zdravljem. Uz to, većina ljudi neće moći da izgubi veliku količinu kilograma za samo nekoliko nedelja ili meseci.

plivanje-kupaći-žena
Unsplash.com

Kada brzo gubite težinu, ne samo da gubite masnoću već i mišićnu masu, a mišići su važni za održavanje metabolizma i sagorevanje kalorija. Takođe, gubitak mišićne mase može dovesti do slabljenja kostiju i povećanja rizika od osteoporoze.

Brzim dijetama gubite i veliku količinu tečnosti, što će vam dati iluziju smanjenja telesne težine, ali ćete lako povratiti izgubljeno čim počnete da se hranite po starom.

Konačno, brzim mršavljenjem gubite i hranjive materije koje su vašem telu preko potrebne. Nemojte ugrožavati svoje zdravlje nedostatkom vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

Zaključak

Ako želite da smršate do leta, preporučuje se postepeno smanjenje telesne težine za oko pola kilograma do jednog kilograma nedeljno. To znači da bi, na primer, trebalo da postavite cilj da izgubite 6 do 12 kilograma u periodu od 12 nedelja. To je realan i održiv zadatak koji bi trebalo da bude planiran prema ličnom nivou fizičke aktivnosti i kalorijskom unosu. Sa tim na umu, važno je da započnete što pre kako biste imali dovoljno vremena da postignete ono što ste zacrtali. Stručnjaci preporučuju da se plan za mršavljenje postavi na period od 3 meseca, što nas dovodi do zaključka da bi trebalo da počnete sa dijetom najkasnije do kraja marta ili početkom aprila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *