Kafići, restorani i tržni centri za vikend do 14hSednica Kriznog štaba na kojoj je razmatrano pooštravanje mera je završena. Danas u 15 časova na konferenciji će se javnosti obratiti članovi Kriznog štaba.

Nakon okončanja sednice, salu su napustili predstavnici političkog dela Kriznog štaba – ministri i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, između ostalih – ali je medicinski deo Štaba ostao da “veća” u sali u Palati Srbija.

Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa odlučio je danas da preporuči Vladi Srbije da ugostiteljski objekti i tržni centri u celoj zemlji tokom vikenda rade do 14 sati, prenose mediji.

Prodavnice, medicinske ordinacije, veterinarske ordinacije i laboratorije radiće kao i do sada.

Frizerski saloni mogu da nastave da rade uobičajeno, kao i dostava hrane.

Benzinske pumpe moći će da posluju do 14h, a od 14h će moći samo da toče gorivo.

Nova sednica Kriznog štaba je u ponedeljak kada će se razmatrati poštovanje mera tokom vikenda.

Sednica štaba počela je jutros oko 8.00 sati, a medicinski deo štaba najavljivao je ranije da će tražiti pooštrenje mera.

Podsetimo, tokom prethodnih dana je bilo najava da će mere biti pooštrene, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da članovi Kriznog štaba već dva, tri dana “mere” koje rigoroznije epidemiološke mere da donesu, kako bi se sprečilo prenošenje virusa u epicentrima širenja – skijalištima, a da se ne ugroze ostali koji su poštovali dosadašnje mere. 

Zagovornik za hitno uvođenje mera dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, izrazio je zabrinutost, jer se, kako kaže, epidemiološka situacija pogoršava, te je potrebno maksimalno pojačati kontorolu sprovođenja mera, kao i nadzor nad oboljevanjem u školama.

“Predlog je da vikendom rade samo prodavnice za nasušne potrebe, apoteke i benzinske pumpe…”

“Naravno da smo daleko od nečega što bismo mogli da nazovemo krajem epidemije koronavirusa. Dobro je što je veliki broj vakcinisanja, ali to ne može da se poredi sa završavanjem epidemije”, izjavio je nedavno dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa.

Kako je naveo, došli smo u određenu tačku da bude doneta odluka o neophodnom pooštrenju mera.

“Vikendi su veliki problem, predlog je da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice. Svaki lekar, i u Kriznom štabu, je za to da se rigoroznije sprovode mere i nadzor, jer imamo situaciju koja preti pogoršanjem”, rekao je dr Janković.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *