Kako bez greške odabrati najbolju lubenicu

Nema potrebe za kuckanjem i pregovorima s prodavačem, evo kako do one najfinije!

Svaka lubenica ima „prsten“ ili okruglu tačku, deo koji je dodirivao zemlju tokom rasta i nešto je svetlije boje od ostatka ploda. Ako je boja pege bež ili žućkasta, lubenica je zrela. Ako je svetlozelene ili bele boje, lubenica još nije dovoljno zrela i takvo voće je najbolje preskočiti. Takođe, kada je već držite u ruci, dobro je znati da će teža lubenica uvek biti bolji izbor upravo zato što sadrži više soka, za razliku od lakše koja bi unutra mogla da bude suva.

Lubenice se već mogu naći za kupovinu u supermarketima i na pijacama, a da ne biste bacali novac i vukli nezrele komade kod kuće, možete se poslužiti nekoliko jednostavnih trikova. Jedan od verovatno najstarijih podrazumeva tresenje i kucanje po lubenici. Iako su mnogi uvereni u efikasnost ove metode, ona ipak ne donosi uvek najtačniji rezultat, pa se često i posle svih navedenih provera razočaramo u slatkoću i sočnost našeg omiljenog letnjeg voća. Da biste bili sigurni šta kupujete, sve što treba da uradite je mnogo jednostavnije od gore navedenih metoda. Naime, samo kratka provera biće dovoljna.

Pošto je zaista teško prestati da je jedete svežu, iz ruke, isečenu na jednostavne kriške, preporučujemo vam da odmah odvojite deo lubenice za neki od ukusnih deserta i jela u nastavku. Lubenica će dobro delovati i u jednostavnoj salati, prelivenoj kvalitetnim maslinovim uljem i u kombinaciji sa slanim feta sirom uz dodatak nane.

Od nje možete pripremiti različite vrste sorbeta, spajati sa šumskim voćem, ali i brojnim slatkim likerima kao što je maraschino.

Izvor: 6yka.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *