KAKO DA OSTANETE MIRNI U KONFLIKTNIM SITUACIJAMA!

Konfliktne situacije su postale deo naše svakodnevnice i veoma je važno znati kako da se sa njima izborimo. Kada se nađete u takvoj situaciji veoma je važno da znate kako da reagujete.

Uz ove tehnike više niko neće uspeti da vas izbaci iz takta.

Rasprave su sastavni deo života i sasvim je normalno da se ponekad nađemo u konfliktnoj situaciji.

Pošto niko nije u stanju da kontroliše druge ljude, moramo početi od sebe i naučiti kako da ostanemo mirni čak i onda kada se to čini nemoguće.

Iako nas čak i neki hormoni jednostavno teraju da se prepustimo situaciji i nastavimo da raspirujemo svađu, dobra vest je da postoje načini da se to spreči.

Evo i kako:

Zastanite i dišite

Udišući, dopuštate da se vaš parasimpatički nervni sistem smiri. Stanje mirnoće i opuštenosti čini vaše razmišljanje racionalnijim.

Saslušajte druge

Komunikacija nam pomaže da izbegnemo nesporazume. Sposobnost slušanja drugih ljudi omogućava nam da izbegnemo donošenje ishitrenih zaključaka i sudova.

Stoga, uvek pokušajte da razumete mišljenje vašeg sagovornika, a u slučaju spornih situacija, dajte sve od sebe da dođete do kompromisa.

Budite iskreni

Budite iskreni prema drugoj strani i recite joj šta vas muči. Ukoliko ukažete na stvari koje vam smetaju izbećićete veće sukobe.

Smanjite ton

Pokušajte da u konfliktnim situacijama ne podižete ton, jer to drugoj strani deluje kao znak nerazumevanja i kao jasna pretnja.

Sagledajte situaciju iz svih uglova

Ne zanosite se previše, već zastanite i sagledajte situaciju iz druge perspektive. Možda shvatite da i vi pomalo grešite.

Zapamtite da je najbitnije da ostanete mirni u ovakvim situacijama, čak i kada vas drugi navode da nastavite raspravu, jer nastavljanjem ne štetite nikome drugom osim sebi.

Izvor: oazaznanja.com / stil.kurir.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *