Kako da se zdravo hranite na poslu: Predlozi za brze i nutritivno bogate obroke

Svakodnevne obaveze i manjak slobodnog vremena ponekad nam ne dozvoljavaju da se dovoljno posvetimo pripremi zdravih obroka i unosimo namirnice koje blagotvorno utiču na naš organizam. Iako smo svesni benefita zdrave ishrane, često biramo instant rešenja koja pronalazimo u najbližoj pekari ili restoranu brze hrane. Ovakva vrsta hrane nepovoljno utiče na naš imunitet, a njenim dugotrajnim konzumiranjem, stvaramo loše prehrambene navike kojih je teško otarasiti se. 

Višak kilograma nije jedini problem koji može da se javi, mnogo ozbiljniji svakako jesu različite kardiovaskularne bolesti i drugi zdravstveni problemi. Radno mesto, odnosno ishrana na poslu predstavlja izazov za sve one koji požele da se okrenu zdravom načinu života i promene loše navike.

 Nemogućnost pripreme obroka na licu mesta, manjak prostora i vremena jesu neke od glavnih prepreka na koje zaposleni nailaze, ali uz malu reorganizaciju i planiranje, moguće je hraniti se zdravo i na poslu. 

Planirajte obroke unapred

Ovo je jedan od najvažnijih koraka ukoliko želite da postignete pozitivne promene i rešite se loših prehrambenih navika. Planiranjem obroka olakšaćete sebi svakodnevnicu, uštedeti kupujući samo namirnice koje su vam potrebne, ali i izbeći konzumiranje nedozvoljenih. Pokušajte da napravite jelovnik za celu radnu nedelju i da se pridržavate svake stavke. Nabavka namirnica jednom nedeljno pokazala se izuzetno praktičnom, jer vam štedi vreme, ali i novac. Nećete morate svakog dana da trčite u market i kupujete proizvode, pa samim tim nećeti ni pasti u iskušenje da kupite nešto manje zdravo što se ne nalazi na vašem spisku. Opremite se različitim plastičnim posudama kako bi vaši obroci u svakom trenutku bili sveži i održali potrebnu temperaturu pre konzumiranja. 

Ovsena kaša kao najzdraviji doručak

Ovsene pahuljice imaju različite benefite po čovekovo zdravlje i predstavljaju jednu od najzdravijih žitarica. Imaju nizak glikemijski indeks, ne sadrže gluten, a bogate su različitim mineralima, antioksidansima i vlaknima. Zbog svoje jednostavne i brze pripreme, idealna su opcija za zdrav i nutritivno bogat doručak, a neke od njih možete pripremiti čak i na poslu. Ukoliko ne žilte da se bavite bilo kojom pripremom obroka na radnom mestu, onda preporučujemo da kašu smutite veče pre. Pomešajte željenu količinu ovsenih pahuljica zajedno sa mlekom ili vodom, dodajte čia semenke, kakao, cimet, proteinski prašak, zatim dobro zatvorite posudu i ostavite je u frižideru da prenoći. Ujutru dok žurite na posao, dovoljno je da samo otvorite vaš frižider i imate spreman zdrav doručak. Možete dodati sveže voće poput banana, jagoda i šumskog voća, te kašu dopuniti šakom orašastih plodova po želji.  

Ručak bogat svežinom i zdravljem 

Kada je reč o pripremi konkretnijeg obroka za posao, salate u tegli ili bogati tortilja sendviči predstavljaju savršeno izbalansiran obrok, a kombinacije mogu biti najrazličitije. Ponekada se možete odlučiti za integralnu pastu kao osnovu, a dopunićete je tunjevinom, svežim povrćem i zdravim dresingom od avokada i grčkog jogurta. Možete je pripremiti veče pre, a dresing prelijte neposredno pre samog konzumiranja obroka. Ukoliko nekada jednostavno niste u mogućnosti da pripremite vaš ručak unapred, uvek su vam na raspolaganju kvalitetni obroci za firme koje u Beogradu nude različite ketering službe, a gde imate mogućnost da sami birate između nekoliko zdravih opcija. Ishrana na poslu može uticati na produktivnost zaposlenih, stoga se moraju birati laganiji, ali ujedno i energetski zadovoljavajuću obroci. 

Ne zaboravite na užinu

Nutricionisti preporučuju da svaki čovek tokom dana treba da konzumira tri glavna obroka i dve užine. Našem organizmu je neophodno gorivo koje ga pokreće i omogućava mu da radi brže i pravilnije. U zavisnosti od potrošnje, odnosno vaših aktivnosti tokom dana, unosićete potrebnu količinu kalorija i birati odgovarajuću vrstu namirnica. Zaboravite na čips, suve perece ili druge industrijske proizvode kao odabir za vašu užinu na poslu. Znamo da je možda lakše otvoriti kesicu čipsa nego oprati i iseckati voće, ali time nanosite ogromnu štetu vašem organizmu. Šaka orašastih plodova po želji može biti odlična opcija, zatim celer štapići sa humusom, jabuke prelivene domaćim kikiriki puterom – samo su neke od sjajnih predloga za zdrave grickalice na poslu. 

Organizovanje zdravih obroka na poslu ume da bude izazovan zadatak, pogotovo kada je na svakom koraku dostupna raznovrsna brza hrana. Međutim, konzumiranje nezdrave hrane može imati negativne efekte na našu produktivnost, smanjiti nivo energije i ugroziti fokus koji nam je neophodan. Uz malo istraživanja i dodatnog planiranja, možete promeniti vaše loše navike i oformiti rutinu koja podrazumeva pripremu zdravih i svežih obroka u kratkom vremenskom roku.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *