Kako održavati stan toplim bez grejanja?

Ušteda energije je top tema u nemačkim medijima. Svakodnevno pišu kako se može što više uštedeti i osigurati ugodnu toplinu unutar svoja četiri zida.

Najvažnija stvar toplog doma je učinkovito održavanje grejanog vazduha u domu. Za to je važno dobro zatvaranje prozora i vrata. Ali kako saznati jesu li prozori i vrata zaista nepropusni? Potrošački centar daje brz i jednostavan savjet kako proveriti toplotnu izolaciju. Sve što trebate učiniti je staviti list papira između okvira i zatvorenog prozora.

“Ako se papir ne može izvući, prozor je dovoljno nepropusan”, kažu u savetovalištu za potrošače, prenosi Fenix magazin.

Ali što učiniti ako se ispostavi da prozori propuštaju? Prema pisanju BMWK-a, možete se pomoći s elastičnom trakom za malo novca. Druga mogućnost: profili za donje rubove vrata kako bi prostorije bile tople i kako bi se sprečio izlazak toplote.

Savezno ministarstvo takođe ima spreman još jedan savet: mogućnosti dihtovanja već su dostupni u većini pokućanstava: zatvaranje roletni tokom hladnih noći bolje održava toplinu u domu i štedi energiju. A kako se stan prilikom provetravanja ne bi previše rashladio, provetrite ga učinkovito. To uključuje: provetravanje umesto luftiranja prozora.

Nakon što je u stanu postignuta određena temperatura , možete se pobrinuti da bude ugodno u stanu. Ne morate se nužno oslanjati na električno ili plinsko grenje, ali možete biti kreativni: zaostala toplina iz pećnice, na primer, može malo doprineti toplom stanu.

Sveće takođe mogu pomoći dovesti sobnu temperaturu na ugodnu temperaturu. Takozvane čajne pećnice mogu opet povećati učinak grejanja sveće. No, ne preporučuje se ni previše sveća koje povećavaju koncentraciju čađi u vazduhu. Potrošači bi stoga tu trebali biti oprezni.

I za kraj, savet koji zapravo ne bi trebao biti: obučite se toplo. Veče provedite na kauču s debelim džemperom i udobnom pokrivačem, a u stanu možete izdržati i ako je koji stepen hladnije. Ne samo da topla odeća pomaže u stvaranju dobre atmosfere, nego i tepisi igraju svoju ulogu, pišu mediji.

Izvor: buka.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *