Kako ostati u top formi pored vežbanja


Ukoliko imate želju da ostanete vitki i imate ravan stomak, veoma je važno da pored redovne fizičke aktivnosti, obratite pažnju prilikom konzumacije nekih namirnica. Neke od njih izazivaju nadmanje, dok druge pospešuju izlučivanje tečnosti i olakšavaju varenje.

1. Jogurt

Ovaj mlečni proizvod sadrži prirodne probiotike koji nastaju procesom fermentacije, a koji su veoma važni za održavanje crevne flore. Dobre bakterije jačaju imunitet organizma, olakšavaju varenje i podstiču probavu. Sadrži i značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5.

2. Zeleni čaj

ova biljka je veoma delotvorna za izbacivanje viška tečnosti, što smanjuje nadimanje u stomaku usled zadržavanja viška vode. Osim toga, zeleni čaj ubrzava metabolizam, pa je samim tim pomoć prilikom mršavljenja. Osim toga, sadrži antioksidante, povoljno deluje na kardiovaskularni sistem, lakšava varenje, a zahvaljujući kofeinu postiče koncentraciju.

3. Đumbir

Ovaj koren je vekovima korišćen kao delotvorno sredstvo koje olakšava varenje, naročito proteina. Pospešuje izbacivanje vode iz tela, deluje antiinflamatorno, a ima i antioksidantna svojstva. Pomaže kod mučnine.  

4. Celer

Ovo korenasto povrće sadrži mnogo vode, preko 90 odsto, kalcijuma i kalijuma koji je važan za izbacivanje tečnosti, kao i dijetalna vlakna, koja potpomažu probavu i drže nas sitim. Celer je dobar za izbacivanje toksina, a u tu svrhu najčešće se koristi njegov zeleni deo, tj. stabljike.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *