Kako prepoznati toksičnu osobu?Da li vam se dešavalo da mesece, izlaske i dopisivanja na društvenim mrežama uložite u vezu ili prijateljstvo, a onda najzad shvatite da je osoba prekoputa toksična po vas? Jednostavno, ponekad neko nije satkan za prijatelja, ili je reč o pogrešnom spoju koji dovodi do trzavica, a nažalost, nekada i do toga da vam ta osoba ne želi najbolje. Znamo da ovo poslednje nije baš najprijatnije iskustvo, ali ne treba bežati od realnosti. Kako bismo vam pomogli da sačuvate vreme i energiju za prave prijatelje i partnere, izdvojili smo 7 oblika ponašanja koji ukazuju na to da je vreme da svako krene svojim putim.

1. Osećate se iscrpljeno nakon viđenja

Nasuprot osećaju da ste puni energije, voljeni, inspirisani ili podjednako dobro raspoloženi nakon susreta sa osobom čije vam društvo prija, postoje i one situacije kada druga strana jednostavno učini da se osećate iscrpljeno. To nije dobro, jer vas navodi da se zapitate imate li moć i kontrolu nad okolnostima, a može i da dovede do osećaja apatije prema drugim osobama i aktivnostima.

2. Osećate se izmanipulisano

Ukoliko primećujete da osoba o kojoj je reč pokušava da manipuliše vama, ubedi vas da uradite nešto što se kosi sa vašim vrednostima ili želi da se okoristi, dobro razmislite o svemu i ukoliko je potrebno prekinite partnerski ili prijateljski odnos.3. Nameće vam osećaj krivice

Ovaj znak je sličan prethodnom, te ukoliko ta osoba zloupotrebljava vašu pažnju, ljubav ili dobru nameru kako bi dobila nešto zauzvrat, to znači da nije onakva kakvom se predstavlja, i može vam naneti puno štete.

4. Svedočite ljubomornim scenama

Manipulatori su ljubomorni i pokušavaju da kontrolišu drugu stranu na razne nezdrave načine. Često postavljaju granice, a ukoliko se one ne ispoštuju, preuzimaju ulogu žrtve.

5. Imate posla sa dobrim glumcem

Toksične osobe sebe ne doživljavaju na taj način, i kada se nađu u neugodnim situacijama, prebacuju krivicu na druge, a sebe predstavljaju kao žrtvu. Dešava se da i sami poveruju u to.

6. Dobijate ironične komentare

Čak i kada se čini kao kompliment, on u sebi ima prizvuk kritike. Razlog je jednostavan, a glasi da to što se vi dobro osećate utiče na njihov manjak samopouzdanja. Stoga omalovažavaju, spuštaju i sramote druge ljude, čak i ako su u pitanju prijatelji. Na taj način zadržavaju hijerarhiju u vezi i drugarstvu.

7. Pred vama je osoba koja ima potrebu da se brani

Toksične osobe se šale na tuđi račun, a kada neko pokuša da im uzvrati, osećaju se uznemireno. Odlično se snalaze kada treba ismevati ili kritikovati druge, a svoje pogrešne postupke ne priznaju, te uvek pronalaze opravdanje.

City Magazine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *