Kako pronaći pravu agenciju za nekretnine

Već duži period pokušavate da obezbedite novčana sredstva kako biste prodali garsonjeru u kojoj živite sa svojom porodicom. Cilj vam je da konačno kupilite novi, veći stan. Sve je to zahtevalo mnogo rada, truda i odricanja, ali kada je sreća vaše porodice u pitanju, ništa vam nije bilo teško. Uspeli ste da obezbedite sredstva i sada je na redu onaj lakši deo priče. Ali da li je to baš tako?

Sreća je velika ali vas sve to što predstoji pomalo plaši, jer vam je prioritet da članovi domaćinstva promenu ne dožive traumatično, jer su se navikli i zavoleli taj vaš mali stančić. Zato želite da prodaju garsonjere i kupovinu novog stana, kao i preseljenje, obavite u što kraćem vremenskom periodu. I normalno je da razmišljate o angažovanju agencije za promet nekretninama, koja bi vam pomogla u ispunjenju tog cilja. 

U nastavku priče ćete se upoznati sa specifičnostima agencija za promet nekretnina.

Šta su agencije za nekretnine

Agencije za nekretnine su kompanije koje posreduju u kupovini, prodaji, iznajmljivanju ili upravljanju nekretninama, kao što su stanovi, kuće, zgrade, zemljišta ili poslovni prostori. Te agencije pružaju različite usluge kao što su oglašavanje nekretnina, procena vrednosti nekretnina, pregovaranje između prodavaca i kupaca, organizovanje razgledanja nekretnina i sprovođenje pravnih formalnosti u vezi sa transakcijom.

Klijenti agencija za nekretnine mogu biti kako prodavci, tako i kupci nekretnina. Prodavci koriste usluge agencija kako bi svoju nekretninu stavili na tržište, dok kupci koriste agencije kako bi pronašli nekretninu koja odgovara njihovim potrebama i budžetu.

Agencije za nekretnine često naplaćuju naknadu za svoje usluge, koja se obično plaća nakon završetka transakcije. Ta naknada može biti izražena kao procenat od ukupne cene nekretnine ili fiksna suma, zavisno od prakse agencije i ugovora sa klijentom.

Šta je bitno prilikom izbora agencija za nekretnine

Kada birate agenciju za nekretnine, trebali biste obratiti pažnju na sledeće faktore:

 1. Licenca i iskustvo: Proverite da li je agencija licencirana i da li ima iskustva u poslovanju s nekretninama. Možete proveriti njihovu reputaciju preko online recenzija, preporuka ili kod prijatelja i porodice.
 2. Područje delovanja: Odaberite agenciju koja je specijalizovana za područje u kojem želite kupiti ili prodati nekretninu. Oni sigurno najbolje poznaju stanje na tržištu nekretnina iz područja u kojem rade.
 3. Marketinške sposobnosti: Agencija bi trebala imati dobre marketinške sposobnosti i biti sposobna da oglašava vašu stan na način koji privlači kupce. Ovo uključuje pristup online platformama, profesionalne fotografije, virtualne ture, štampane oglase i druge marketinške alate.
 4. Briga o klijentima: Odaberite agenciju koja se brine o svojim klijentima i pruža im uslugu koja im je potrebna. Agencija odnosno njeni saradnici – agenti bi trebali biti lako dostupni, ljubazni i profesionalni u svakoj fazi procesa kupovine ili prodaje nekretnine.
 5. Naknade: Proverite proviziju – naknadu, agenciji za nekretnine pre nego što se odlučite za nju. Provizije – naknade, se obično obračunavaju kao procentualni deo vrednosti nekretnine, ali mogu varirati između agencija. Potražite agenciju koja nudi korektnu i konkurentu proviziju.

Ukratko, izbor agencije za nekretnine može biti ključan za uspešnu kupovinu ili prodaju nekretnine. Zbog toga,  pre nego što se odlučite kojoj ćete agenciji pokloniti poverenje, proverite sve prethodno nabrojano.

Prednosti kupovine nepokretnosti angažovanjem agencija za nekretnine

Postoje mnoge prednosti angažovanja agencije za nekretnine prilikom kupovine nepokretnosti. Neki od glavnih razloga uključuju:

 1. Ekspertiza i znanje: Agencije za nekretnine imaju licencirane agente koji su obučeni da odgovore specifičnim zahtevima klijenata i da pronađu najbolje nekretnine u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima. Oni takođe mogu pružati i savete o tržišnim uslovima, aktuelnim promenama cena i drugim faktorima koji utiču na tržište nekretnina.
 2. Ušteda vremena: Pronalaženje savršene nekretnine može biti dugotrajan i frustrirajući proces. Agencije za nekretnine mogu da skrate ovaj proces tako što će pronaći nekretnine koje odgovaraju kriterijumima kupca i organizovati obilaske nekretnina. To će kupcu uštedeti puno vremena i stresa.
 3. Pregovaračke veštine: Agencije za nekretnine imaju iskustva u pregovorima sa prodavcima nekretnina i mogu pomoći kupcima da dobiju najbolje moguće uslove prilikom kupovine.
 4. Pristup širokom izboru nekretnina: Agencije za nekretnine imaju pristup širokom izboru nekretnina koje se nalaze na tržištu, uključujući one koje nisu dostupne javnosti. To povećava mogućnost kupovine nekretnine koja odgovara potrebama i budžetu kupca.
 5. Pravna zaštita: Kupovina nekretnine može biti pravno kompleksna stvar, a agencije za nekretnine omogućavaju kupcima da se zaštite prilikom potpisivanja ugovora o kupovini nekretnine. Oni će takođe osigurati da se sva dokumentacija pravilno popuni i dostavi.
 6. Kupovina u inostranstvu: Ako se kupuje nekretnina u inostranstvu, agencija za nekretnine može pružiti dragocene savete o lokalnom tržištu nekretnina, zakonima i propisima, porezima i drugim faktorima koji mogu uticati na kupovinu.


Ukratko, angažovanje agencije za nekretnine prilikom kupovine nepokretnosti može biti veoma korisno za kupca, pružajući mu stručno znanje, uštedu vremena i novca, veću mogućnost izbora i pravnu zaštitu.

A pravu agenciju za nekretnine ćete pronaći tako što ćete:

Istraživati na internetu: Pretraživanje na internetu je jedan od najlakših načina da pronađete agencije za nekretnine u vašem području. 

Preporuke: Pitajte prijatelje, rođake, kolege ili komšije za preporuke agencija za nekretnine sa kojima su imali pozitivna iskustva. Ove preporuke su često najbitnije jer dolaze od ljudi koje poznajete i kojima verujete.

Pogledajte lokalne oglasne table i pročitajte lokalne novine ili oglase. 

Prošetajte po kvartu: Ako tražite nekretninu u određenom kvartu ili naselju, možete prošetati po tom području i raspitati se da li u blizini ima neke agencije za promet nekretnina.

Kada suzite izbor na nekoliko agencija, preporučljivo je da proveriti njihove sajtove, istražite njihove reference i pročitate recenzije klijenata. Možete i da razgovarate s agentima u cilju da steknete bolji uvid u njihov rad i procenite nivo njihove profesionalnosti, posvećenosti i stručnosti. 

A kada shvatite koliko ste vremena i nerava uštedeli odlukom da angažujete agenciju za nekretnine, verovatno ćete se odlučiti da i za proces preseljenja angažujete proverenu agenciju za selidbe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *