Koji su znaci da Vašem organizmu nedostaje gvožđe?

Postoji nekoliko razloga za nedostatak gvožđa u telu. Naročito u savremenom svetu, jedan od glavnih razloga je neadekvatna ishrana i loša apsorpcija gvožđa. Međutim, nedostaci mogu biti uzrokovani i drugim faktorima.

4 najčešća uzroka su:

  • Gubitak krvi (krvarenje usled povreda, obilne menstruacije, unutrašnje krvarenje)
  • Neadekvatna ishrana (ne jede dovoljno hrane bogate gvožđem)
  • Loša apsorpcija (vaše telo apsorbuje manje gvožđa)
  • Trudnoća (nedostatak gvožđa se često javlja kod trudnica)

Grupe rizika od nedostatka gvožđa:

  • Žene (zbog menstruacije, žene su sklonije nedostatku gvožđa) Novorođenčad (posebno nedonoščad)
  • Vegetarijanci (ljudi koji ne jedu meso skloniji su nedostatku kada se nepravilno hrane. Osim toga, vegetarijanci često konzumiraju više mlečnih proizvoda koji inhibiraju apsorpciju gvožđa).
  • Prečesti davaoci krvi (oni koji prečesto daju krv mogu da dobiju i nedostatak gvožđa. Kod nas je to regulisano tako da je davanje krvi tempirano i samim tim ne može da se dešava prečesto).

Koji su znaci nedostatka gvožđa?

Može biti nekoliko faza i one se razlikuju jedna od druge. Naročito u početku, osoba možda uopšte ne primeti nedostatak. Međutim, kako nedostatak gvožđa postaje sve veći, znaci su takođe izraženiji i očigledniji.

Najčešći znaci nedostatka gvožđa su:

  • čest osećaj slabosti;
  • hroničan umor;
  • bol u grudima;
  • ubrzan rad srca;
  • kratak dah;
  • česte glavobolje i/ili vrtoglavice;
  • hladni dlanovi i stopala;
  • smanjen apetit;
  • neuobičajena želja za isključivo pojedinim namirnicama.

Ako otkrijete da vam nedostaje gvožđe, važno je da se uverite da imate dovoljno gvožđa u ishrani. Uključite hranu kao što su:

  • Zeleno lisnato povrće (npr. spanać)
  • Mahunarke (pasulj, slanutak, soja…)
  • Suvo voće (npr. suve kajsije)
  • Meso (posebno džigerica)
  • Plodovi mora
  • Sok od aronije
  • Za bolju apsorpciju preporučuje se da uz hranu unosite dovoljno vitamina C. On se krije u namirnicama kao što su agrumi, paprika, bobičasto voće, brokoli i paradajz.

Aktivni.metropoliten.si

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *