Koliko često nam je potreban ODMOR da ne “sagorimo” na poslu

Razmišljate da li vam je vreme za odmor? Ovo će vam pomoći da odlučite.Kada je reč o uzimanju odmora, mnogi se preračunavaju da li su skorije uzimali slobodne dane i preračunavaju se kako da svoje slobodne dane rasporede što pametnije.

Novo istraživanje pokazalo je da bi trebalo da uzimamo odmor svaka 43 dana, da bismo izbegli “sagorevanje” na poslu.

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji, u kojoj je učestvovalo 2.000 radnika, utvrdila je da uzimanje nekoliko slobodnih dana svakih šest nedelja pomaže da ljudi ne budu previše iscrpljeni. Inače, oko 70 odsto zaposlenih kaže da se osećaju umoro i veoma iscrpljeno ukoliko prođe previše dugo između dva odmora. 

A kako da znate da li vam je već vreme za novi odmor?

Ključni znaci premora su stalan osećaj stresa, tako barem kaže 56 odsto ispitanih, a 53 odsto njih zna da je vreme za odmor ukoliko primete da njihovo mentalno zdravlje trpi zbog posla.

Za troje od desetoro ispitanika, nesanica pokazuje potrebu za odmorom, dok 23 odsto zaposlenih odlučuje da uzme slobodne dane kada “ulove” sebe da plaču bez razloga.

Naravno, odmor je uvek bolji ako se ide negde na putovanje, ali to nije neophodno – a i teško je izvodljivo u vreme pandemije korona virusa. Srećom, 70 odsto ispitanika kaže da se lepo odmore čak i ako slobodne dane provedu kod kuće.

Pored putovanja, koja su inače jedan od omiljenih načina na koje mnogi “troše” svoje slobodne dane, opuštanje kod kuće, gledanje TV-a, dok neki kažu da na odmoru uživaju da prosto – ne rade ništa.

Mondo.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *